018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sve više dece sa astmom (VIDEO)

Komentari: isključeni

Broj obolele dece od astme raste iz godine u godinu, a poslednje decenije, broj obolelih je porastao za čak 30 procenata. Oni koji se bave problemom nezaraznih hroničnih bolesti kao uzroke ne isključuju i klimatske promene. Istraživanje koje je u toku u gradovima Srbije pokazuje da promenjeni biodiverzitet menja i genetiku dece, što je sve deo dublje analize i usklađivanja sa pravilnicima o astmi u Evropi.

Skoro devet odsto dece u Srbiji imalo je, ili ima, neki od oblika astme, a generalno su i kod nas, i u svetu u porastu takozvana hronična nezarazna oboljenja. Uzroke sada lekari traže i u klimatskim promenama.

- Spirometrijsko ispitivanje školske dece u devet gradova Srbije je završeno, ali će testiranje proći još dece. Gde smo, kada je astma u pitanju, preciznije će se znati po okončanju posla, ali je vec sada uočljivo da će se standardi menjati - kaže Snezana Radić, pedijatar pulmolog, predsednik Društva za pravo dece sa astmom.

Ključ je, i u slučaju astme, u preventivi. Lekari poručuju da će promene klime usloviti i nove oblike ponašanja o čemu je već potrebna edukacija i šira društvena kampanja.

Povezane vesti