018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sve učestalija krađa šuma sa privatnih poseda (VIDEO)

Komentari: isključeni

Krađa šuma je vrlo učestala, a naročito sa privatnih poseda jer vlasnici ne mogu da ih čuvaju, kaže za NTV inženjer Javnog preduzeća Srbija šume Bojan Mitić. Da bi se očuvale šume i planinski eko-sistemi neophodna je veća efikasnost sudstva, ali i potpuniji zakon o šumama, dodaje Mitić.

Ova godina je klimatski pogodovala obnavljanju šuma jer nije bilo suša i velikih požara. Naročito su plodonosni bukva i hrast što je vrlo važno za nove sadnice i pošumljavanje, kažu u JP Srbija šume. Ipak, ono što je i dalje uništava šume je ljudski faktor. Drva se najviše kradu sa privatnih poseda čiji vlasnici ne žive u blizini i ne mogu da čuvaju svoju šumu. Krađa iz državnih šuma je nešto ređa jer ih čuvaju šumari a, prema rečima Bojana Mitića inženjera Srbija šuma, sud je prema kradljicima državne imovine oštriji.

Šuma na Babičkoj gori koja je prošle godine izgorela se revitalizuje, ali ovaj proces nije ni malo kratak.

Šumsko gazdinstvo Niš prostire se na oko 50 hiljada hektara i vrlo je važno da se eko-sistemi u njima očuvaju, apeluju u ovom preduzeću na Međunarodni dan planina koji se obeležava 11. decembra  od 2003. godine.