018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sve spremno za Sednicu Vlade u Nišu (VIDEO)

Komentari: isključeni

Čitav državni vrh sutra će biti u Nišu. Vlada premijera Aleksandra Vučića zasedaće u Banovini i to na dan kada je, pre tačno jednog veka, Nikoli Pašiću, tadašnjem predsedniku Vlade smeštene u ovom niškom zdanju, stigao telegram o objavi Velikog rata.

Zbog sutrašnje sednice Vlade, potpuno će biti obustavljen saobraćaj u Šumatovačkoj ulici i Keju Mike Paligorića, na delu izmedju tvrđavskog, i mosta kod bivšeg Grčkog konzulata, a iz istog razloga, izmeštaju se i trase prigradskog prevoza koje saobraćaju ovim ulicama.

Na početku Prvog svetskog rata, od 26. jula 1914. do 16. oktobra 1915.godine, Niš je bio ratna prestonica Srbije i u zgradi Banovine se nalazilo sedište srpske Vlade i Ministarstva inostranih poslova.

Povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, Vlada će sutra održati svečanu sednicu u zgradi Banovine, odnosno Univerziteta u Nišu. Osim svečarskog dela, sednica će imati i radni karakter, u kome se – prema preliminarnim najavama, očekuje odlučivanje i o važnim državnim pitanjima.

Sednica će biti održana u sedištu Univerziteta u Nišu u 16 sati i biće otvorena za medije, najavila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Zbog održavanja sednice Vlade Republike Srbije u Nišu, sutra će  od 11h do 16h biti potpuno obustavljen saobraćaj u ulicama Kej Mike Paligorića i Šumatovačka – na delu od Bulevara 12. februar do Tvrđave.

U navedenom periodu linije javnog prigradskog prevoza broj 14, 14A, 15, 16, 17 i 17L će u smeru ka prigradskoj autobuskoj stanici saobraćati preko Mosta Mladosti ulicama: Kralja Stevana Prvovenčanog, Vožda Karađorđa, Generala Milojka Lešjanina, Kneginje Ljubice i  Bulevara 12. februar.

Podsetimo, pre tačno jednog veka, 28. jula 1914. godine, započeo je Prvi svetski rat – mesec dana nakon atentata u Sarajevu, u kojem su ubijeni prestolonaslednik nadvojvoda Franc Ferdinand i njegova supruga. Austro-Ugarska je tog 28. jula objavila rat Srbiji, a time je, kako će se ispostaviti, počeo i Prvi svetski rat. 

Pošto je Beograd bio na samoj granici sa Austrijom, Srbija je gotovo neprekidno, tokom 19. i početkom 20. veka, imala i drugu prestonicu. Istoričari navode da je od vremena oslobođenja juznih okruga, 1878. godine, ta prestonica je bio Niš, a pre 1878. godine druga prestonica Srbije bio je Kragujevac.

Povezane vesti