018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Svaki treći poslodavac ne izdaje fiskalni račun (VIDEO)

Komentari: isključeni

Poreski inspektori će celog leta rigorozno kontrolisati izdavanje fiskalnih računa i prijavu radnika, poručio je koorgdinator Sektora za kontrolu Poreske uprave, Dragan Agatunović, dodajući da se u poslednjih desetak dana pokazalo da svaki treći kontrolisani poslodavac ne izdaje fiskalni račun.

Intenzivna provera je, kaže Agatunović, započeta 23. jula, i od tada su inspektori obavili 1.211 kontrola, a nepravilnosti su utvrđene u 30 odsto slučajeva. Na tom poslu trenutno je, kako kaže, angažovano oko 1.000 inspektora, koji su non-stop na terenu.

Pažnja poreznika će biti usmerena na sve delatnosti trgovine i usluga, te ugostiteljstvo, odnosno svuda gde je u opticaju gotov novac. Tamo gde se utvrde nepravilnosti, kaže Agatunović, biće preduzete i odgovarajuće mere iz nadležnosti Poreske uprave.

Agatunović poručuje da Poreskoj upravi nije cilj samo da sankcioniše obveznike. Upravo zato su, objašnjava, do sada uručili 14.500 obaveštenja u kojima ističu značaj legalnog poslovanja za državu, kao i značaj evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, ali i urednog plaćanja poreza i doprinosa zaposlenima.

„Ako se i pored toga jedan broj poreskih obveznika ne bude pridržavao zakona, mi ćemo morati da primenimo zakonom predviđene sankcije“, rekao je on.

Agatunović podseća da i građani mogu da prijave svaki slučaj kad ne dobiju fiskalni račun, a oni to, kako kaže, već godinama i rade, pa tako nedeljno Poreska uprava dobije oko 60 prijava građana.

Poreska uprava preduzimati akcije protiv onih koji ne izdaju fiskalne račune, dok će onima koji postupaju u skladu sa zakonom pokušati da olakša poslovanje uvođenjem jednostavnijih procedura.

Takođe, očekuje da će poslodavci revnosno evidentirati promet preko fiskalnih kasa i uplaćivati porez, te u tom smislu, navodi, očekivan je i pojačan priliv novca u državni budžet.

Povezane vesti