018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Svaki treći đak svedok ili žrtva digitalnog nasilja (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

U Srbiji trenutno postoji oko 2,85 miliona korisnika interenta, od kojih su većina mladi. Upravo oni su i izloženi rizicima bilo koje vrste na društvenim mrežama. Kako bi se sprečilo digitalno nasilje potrebno je da se u rešavanje ovog problema uključe deca, roditelji i nastavnici, zaključeno je u Nišu na tribini “Prevencija digitalnog nasilja i tgovine ljudima”.
Onlajn riziku bilo koje vrste zlostavljanja na društevnim mrežama izloženo je gotovo 70 odsto dece. Svaki treći đak svedok je ili žrtva takozvanog digitalnog nasilja, dok je svaki deseti u toku školske godine vređao svog vršnjaka nesvestan posledica takvog ponašanja. Ipak, maltretiranje putem interneta nije nešto što se dešava i u čemu učestvuju samo deca i mladi, rekao je Vlada Arsić, učesnik tribine, inače autor knjige “Armagedon” u kojoj izučava predatore na internetu.
Organizatori kažu da je cilj tribine da se skrene pažnja javnosti, a najviše devojkama i mladim ženama, da je digitalno nasilje sve učestalija pojava. Najčešći oblici uznemiravanja žena su: virtuelne pretnje, korišćenje ponižavajućih izraza, a neretko se završava i seksualnim zlostavljanjem i trafikingom.
Osim odeljenja za visokotehnološki kriminal u MUP-u, koje se bavi istragama sajber krivičnih dela, u Srbiji još nema institucije koja bi sistemski radila na poboljšanju informatičke bezbednosti.
Osnovni okvir za funkcionisanje takve institucije trebalo bi da obezbedi novi zakon o informatičkoj bezbednosti, na kome radi Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije.

Povezane vesti