018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Svaka druga mlada osoba u Srbiji nema posao (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

U Srbiji oko 200 hilljada mladih do 30 godina nema posao. Više od polovine ima srednje obrazovanje, dok je 60 odsto bez radnog iskustva.
Da bi mladi popravili svoj položaj u društvu moraju više da se informišu o aktulenim poslovima, stručnim praksama i besplatnim edukacijama, kaže za NTV direktor studentske zadruge Box poslovi u Nišu, Lazar Vučić.
Nezaposlenost mladih tri puta je veća nego kod starije populacije, a 75 miliona starosti do 25 godina pokušava da nađe posao, podaci su Međunarodne organizacije rada. Uzroci za to su neusklađeno obrazovanje sa potrebama tržišta rada, visok procenat bez potrebnih kvalifikacija i velika zastupljenost rada na crno. Ipak svetlih primera ima. Niški student ekonomije Lazar Vučić je sam sebe zaposlio, a sada i drugima preko studentske zadruge pruža mogućnost da obezbede sebi džeparac.
Podatak da svaka druga mlada osoba u Srbiji nema posao može da se promeni ukoliko studenti redovno prate aktuelne konkurse i vežbaju svoje veštine preko stručnih praksi i volonterizma.
Evropska Unija planira da uvede garancije za zapošljavanje mladih, tako da u roku od 4 meseca od završetka školovanja svako mlađi od 25 godina dobije priliku za posao ili stručnu praksu u preduzeću. U Nišu se, podsetimo, intenzivno radi na poboljšanju saradnje svih 13 fakulteta i gradskih institucija kako bi studneti što pre počeli da steknu praktična znanja. Već je potpisan protokol o saradnji između Kancelaarije za mlade i Univeziteta, a od marta studneti će moći stručnu prasku da obavljaju u niškim javnim preduzećima.