018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sva tri srpska operatera dobila 4G frekvencije

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Svi srpski mobilni operateri- Telenor, Telekom Srbija i Vip Mobajl dobili su frekvencije koje omogućavaju uvođenje četvrte generacije mobilne telefonije, na javnom nadmetanju mobilnih operatera koje je održano danas u RATEL-u.
RATEL-ova komisija utvrdila je da su svi ponuđači imali ispravne finansijske ponude koje su iznosile 3,5 miliona evra.
Dodela frekvencija određena je žrebom, jer nijedan ponuđač nije nudio preko početnog iznosa od 3,5 miliona evra, pa je u prvom bloku nadmetanja Telenor dobio frekvenciju, u drugom Telekom Srbija, a VIP Mobajl u trećem.
Svaki mobilni operater dobio je po dva radio-frekvencijska bloka, što znači da će državi uplatiti po sedam miliona evra za korišćenje radio frekvencija.
Javnom nadmetanju prisustvovao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.
Ponude mobilnih operatera otvorene su 9. februara, nakon čega ih je pregledala Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja.
Ratel je izdao tri pojedinačne dovole za korišćenje po dva bloka radio-frekvencija u opsegu 1710-1785/1805-1880 MHz, na 10 godina, a taj period može da bude produžen za još dve godine.
Ta regulatorna agencija je ranije najavila da polovinom maja očekuje početak uvođenja tehnologije 4G u Srbiji, koja će, kako je istaknuto, doprineti kvalitetu i širenju usluga.
Tanjug 19.02.2015 11:15
Foto Tanjug/N.Milošević, ilustracija