018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sv. Nikola (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni
Tagovi:

Za veliki hrišćanski praznik njegovo preosveštenstvo vladika niški gospodin Jovan služio je svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi svetog Nikole.
Oni koji slave doneli su slavske kolače i vino, a ostali su došli kako bi učestvovali u Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je, uz sasluženje niških sveštenika, služio vladika niški gospodin Jovan.
Najslavljeniji svetac u hrišćanstvu, kome u Srbiji posvećeno oko 600 pravoslavnih crkava i manastira, u narodu se obično praznuje više od jenog dana. Povečerje, dan slave i paterice…često i dan više, kako bi gosti imali vremena da ispoštuju sve prijatelje. Pola Srbije slavi, dok druga polovina gostuje, kažu za Svetog Nikolu. A ovo slavlje nije ni malo jeftino.
U ribarnicama su nekoliko dana pred slavu bile velike gužve, a mušterije su kupovale i po 20 kilograma ribe, kažu vlasnici.
Na dan slave, gužva je manja. U nabavku idu samo za po koju sitnicu.
Slavska sveća, kolač i boca crnog vina, porodična atmosfera i umerenost, za Nišlije izgleda nisu dovoljna počast svecu. Bez obzira na krizu, slavska trpeza je bogata, a najbogatiji su, čini se, trgovci.