018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Suzbijanje vršnjačkog nasilja

Komentari: isključeni

Tuča učenica niške Trgovinske škole jedno je od mnogobrojnih dela vršnjačkog nasilja sa kojima se Policijska uprava svakodnevno susreće, istakao je Bratislav Timotijević, načelnik Odseka za suzbijanje maloletničke delikvencije. Za razliku od 2011. godine, kada je u našem gradu zabeleženo nekoliko težih maloletničkih krivičnih dela, ove godine situacija je potpuno drugačija i statistika Niša je povoljnija od one u Beogradu ili Novom Sadu, dodaje Timotijević.

Priča o maloletnoj učenici niške trgovinske škole A. G., koja je sa par udaraca započela tuču sa devojkom iz razreda, izazvala je veliko interesovanje medija i još jednom skrenula pažnju na problem vršnjačkog nasilja. Prema rečima Bratislava Timotijevića, načelnika Odseka za suzbijanje maloletničke delinkvencije, broj teških krivičnih dela koja je pocinio maloletnik ili su nad njime pocinjena u znatnom je padu u odnosu na prethodnu godinu na teritoriji PU Niš. Međutim, učestalost vršnjačkog nasilja, kakvo je bilo i ovo u Trgovinskoj školi, nažalost, ne jenjava, dodaje Timotijević.

Sa porastom interesovanja mladih ljudi za učestvovanje na društvenim mrežama, došlo je i do rigoroznijih zakonskih odredbi, kada je zloupotreba privatnosti maloletnih lica u pitanju. Upravo zato je, snimak tuče ove dve devojčice, koji se pojavio na „You Tube“-u, intervencijom nadležnih, odmah skinut sa Interneta, izjavio je Timotijević.

Prema rečima direktora Trgovinske škole, Vojislava Markovića, nijedna devojčica nije povređena, ali će škola pokrenuti disciplinski postupak i pokušati da radi na boljoj komunikaciji sa roditeljima. Prema Timotijevićevim rečima, sastanak, koji je početkom školske godine održan između predstavnika Policijske uprave i direktora srednjih škola, dosta je uticao na smanjenje broja sličnih krivičnih dela, pa bi takvu saradnju trebalo nastaviti.

Povezane vesti