018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sutra počinje upis, očekuje se veći broj prvaka

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Upis dece u prvi razred osnovne škole zvanično počinje sutra, a sudeći po statističkim podacima, ove godine u školskim klupama širom Srbije možemo očekivati više prvaka.
U školskoj 2015/16. godini upisuju se sva deca rođena od marta 2008. do marta 2009. godine i po statističkim pokazateljima u tom periodu rođeno je 68.740 dece, rekla je Tanjugu pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Željka Radojičić Lukić. „Možemo da očekujemo više prvaka“, rekla je Lukić i podsetila da je prošle godine upisano 66.276 prvaka.
Od dokumenata su potrebni izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, potvrda da je dete pohađalo predškolski program, a treba i da obavi sistematski pregled, ima uverenje od lekara da je sposobno za školu i dokaz o vakcinaciji. „Trudićemo se da upišemo svu decu. Zvanično upis traje do kraja maja, ali ćemo upisati i dete koje dođe u septembru“, rekla je pomoćnica ministra u izjavi Tanjugu, prvoj pošto je pre nekoliko dana imenovana na tu funkcijiu.
Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije.
Lukićka objašnjava da je postoji nekoliko grupa dece kojima je potrebna posebna pažnja, kako učitelja tako i stručnih saradnika škole. To su deca sa invaliditetom, deca koja imaju teškoće u učenju, sa smetnjama u razvoju i deca iz marginalizovanih društvenih grupa.
Za njih je potrebno napraviti individualni obrazovni plan koji podrazumeva prilagođavanje nastavnih sadržaja đaku, što učitelji, kako je rekla Lukić, već znaju.
Postoji mogućnost da dete ranije krene u školu, sa šest do šest i po godina, ali tek nakon provere spremnosti za polazak u školu. Takođe, ako dete starije od sedam i po godina, zbog bolesti ili drugih razloga, nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.
Škola je dužna da upiše svako dete sa svog područja, ali na zahtev roditelja, u skladu sa mogućnostima škole, dete može pohađati i školu kojoj teritorijalno ne pripada.
Lukić, koja je do pre nekoliko dana bila učiteljica đacima trećeg razreda u Gornjoj Toplici kod Mionice, poručila je roditeljima budućih prvaka da opušteno prođu kroz čitavu proceduru testiranja i durgih priprema. „A poruka prvacima je da je škola velika igraonica ali i učionica, sve ono što su imali u predškolskom, imaće delimično i u školi samo će osvajati više znanja i imaće više drugara“, rekla je Lukić, uz poruku učiteljima da budu pažljivi, vredni i da decu dočekaju sa osmehom.
Kada su u pitanju beogradske škole, centralne opštine imaju sve manje đaka pa su, u borbi da zadrže odeljenja, uveliko krenule u „potragu“ za prvacima, kroz reklamne kampanje, organizovanje otvorenih vrata, otvaranjem produženog boravka, posetama vrtićima.
Ove godine besplatne udžbenike dobiće najsiromašnija deca a u Sekretarijatu podsećaju da u školama ostaje udzbenika iz prethodnih godina.
Udžbenici su vlasništvo škola i škole ce moći da raspolažu njima, kao i da podele učenicima knjige koje nisu uništene, rečeno je u Sekretarijatu.
Prema zakonu, osnovna škola je obavezna i roditelj ili staratelj plaća kaznu od 5.000 do 25.000 dinara ako ne upiše dete u školu.
Tanjug 31.03.2015 15:17
Foto skrinšot Tanjug video (arhiva, ilustracija)