018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sutra nova runda dijaloga, teme pravosuđe i ZSO

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

U Briselu će sutra biti održana 23. runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, na kojoj bi, kako se očekuje, teme trebalo da budu pravosuđe i osnivanje Zajednice srpskih opština.

Na poziv visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, u Brisel dolaze prvi potpredsednik tehničke Vlade i budući premijer Aleksandar Vučić i predsednik odlazeće Vlade Ivica Dačić.

Na sutrašnjem sastanku zvaničnika Beograda s visokom predstavnicom EU i predsednikom kosovske vlade Hašimom Tačijem, teme bi, kako se očekuje, trebalo da budu pravosuđe i formiranje Zajednice srpskih opština, o čemu dve strane do sada nisu postigle saglasnost.

Prvi potpredsednik tehničke Vlade i budući premijer Aleksandar Vučić odazvaće se pozivu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da učestvuje u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, potvrđeno je Tanjugu u Vučićevom Kabinetu.

Potvrdivši da danas putuje u Brisel s Vučićem, Dačić je najavio „teške razgovore“ o čemu dve strane do sada nisu uspele da se dogovore ili implementiraju ono o čemu je dogovoreno.
„Na Kosovu počinju pripreme za parlamentarne izbore, što je za nas veoma bitno pitanje – ko ima pravo glasa, pitanje koliko će Srbi imati poslanika u budućoj Skupštini Kosova, pitanje zastupljenosti Srba u organima vlasti Kosova, pravosuđe, konstituisanje Zajednica srpskih opština i još dosta toga o čemu će se razgovarati“, objasnio je Dačić.

I ministar bez portfelja zadužen za KiM u tehničkoj vladi Aleksandar Vulin najavio je da bi u Briselu sutra moglo biti reči i o promenama kosovskog izbornog zakona, odnosno zastupljenosti srpskih poslanika u kosovskoj skupštini.
„Srbi na Kosovu i Metohiji su rekli da ne dolazi u obzir smanjivanje njiohovih prava, to je nešto što mislim da podržava čitav svet, što podržava međunarodna zajednica. Ja sam siguran da ćemo imati vremena da o tome govorimo i u Briselu u ponedeljak“, rekao je Vulin.

„Briselski sporazum je statusno neutralan a to znači da glasanje sa odgovarajućim srpskim dokumentima ne može biti dovedeno u pitanje, jer sve ostalo bi bilo preijudiciranje konačnog rešenja“, naglasio je Vulin.

Pred pregovaračima u Briselu sutra će, kako se očekuje, biti tema nadležnosti Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, koji, po viđenju prištinske strane treba da obuhvati sedam opština, od kojih su tri sa pretežno albanskim stanovništvom.

Beograd smatra da takvo rešenje nije u duhu Briselskog sporazuma, jer bi etnička struktura sudija i tužilaca takvog suda bila većinski albanska.

Drugo nerešeno pitanje je civilna zaštita na severu Kosova, koja je pod kontrolom lokalnih vlasti, a za koju Priština traži da se uklopi u kosovski sistem pod patronatom Kosovskih snaga bezbednosti.

Srpska strana se odlučno protivi ovoj ideji, jer kosovska vlada, kako su ranije javljali mediji, planira da KSB transformiše u buduću vojsku Kosova.

Očekuje se da nova runda dijaloga u kabinetu Eštonove počne u rano popodne i da se završi u ponedeljak predveče.

(Tanjug)

Povezane vesti