018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sumnjivi retko na meti inspektora (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi:

Česta promena propisa kao i nepostojanje sistemskog zakona o inspekcijskom nadzoru osnovni su problemi rada inspekcija u Srbiji, zaključak je istraživanja koje je sprovela Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj. Od novog Zakona o inspekcijskom nadzoru koji je u fazi nacrta očekuje se da uredi stanje u ovoj oblasti, naročito kada se ima u vidu da je čak 30% bruto društvenog proizvoda u Srbiji u nelegalnim tokovima.

U utorak se završava javna rasprava o Nacrtu zakona o inspekcijskom nadzoru putem koga bi trebalo da se stvori povoljnija klima za one koji legalno posluju, a koji zbog neregistrovanih preduzetnika ne mogu da budu konkuretni na tržištu.

Analiza rada inspekcija u Srbiji koju je sprovela Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj ukazuje na brojne nedostatke u ovoj oblasti. Pokazalo se da nema adekvatne koordinacije različitih inspekcijskih službi, kao ni zadovoljavajućih uslova rada, ali i nedovoljnog broja inspektora. Ono što je, međutim, najpogubnije po opšte blagostanje jeste visok stepen sive ekonomije.

Prilikom analize je uočeno i da inspektori češće proveravaju preduzetnike koji posluju u skladu sa zakonom dok su oni sumnjiviji mnogo ređe na meti nadležnih inspekcija.

 

Povezane vesti