018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sumirani rezultati rada Humanitarnog centra (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Pripadnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra zajedno sa spasiocima Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije tokom majskih poplava u Obrenovcu, evakuisali su 200 ljudi uključujući više od 600 dece. Glavni zadatak centra u 2015. godini biće zaštita stanovništva Srbije od prirodnih i drugih nesreća kao i podizanje efikasnosti rada centra. Istakao je koordinator centra Viktor Viktorovič Safjanov, sumirajući aktivnosti i rezultate rada u protekloj godini.
Srpsko-ruski humanitarni centar osnovan je 25. aprila 2012.godine, na osnovu sporazuma Vlada Republike Srbije i Ruske Federacije u cilju obezbeđenja humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama na taritoriji Srbije i drugh država u balkanskom regionu. Centar raspolaže resursima za izvršavanje zadataka u otklanjanju vanrednih situacija, uključujući gašenje požara i otklanjanje posledica poplava, pružanje humanitarne pomoći nastradalom stanovništvu, razminiranja, kao i stručno usavršavanje kadrova.
Centar je aktivno učestvovao u nekoliko opreracija pružanja pomoći Republici Srbiji, kao i akcijama u otklanjanju posledica vanrednih situacija na teritoriji BiH, Grčke i Slovenije.
Jedan od glavnih ciljeva Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu jeste obuka kadrova, kao i organizovanje edukativnih konferencija i seminara, kao i učešće na stručnim sajmovima.
13. decembra u centru je održan sastanak na kome su učestvovali Nebojša Stefanović, ministar unutrašnih poslova, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Čepurin, kao i predstavnici rukovodstva RS, međunarodnih organizacija i nacionalnih službi u regionu. Centar ima velike planove za dalji razvoj. Njegova perspektiva ogleda se u osnivanju regionalne strukture na bazi Centra, koja obezbeđuje pružanje pomoći u vanrednim situacijama ne samo u Srbiji vec i u ostalim zainteresovanim državama u balkanskom regionu.

Povezane vesti