018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Šumatovačka i ulica Anete Andrejević bezbedne od eksplozivnih naprava (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi:

Šumatovačka i ulica Anete Andrejević potpuno su bezbedne od eksplozivnih naprava iz NATO bombardovanja, a tokom razminiranja pronađeni su samo ostaci eksplodiralih bombi, potvrdili su u Republičkom centru za razminiranje. U Nišu je još oko 900.000 kvadratnih metara površine sumnjivo i rizično, a već je obezbezbeđen novac za razminiranje teritorije u Popovcu.

Stanovnici Šumatovačke i ulice Anete Andrejević, kao i mnoge Nišlije koje svakodnevno prolaze ovim ulicama u samom centru grada, ne moraju više da brinu o zaostalim kasetnim bombama iz NATO bombardovanja. Površina od 815 kvadrata je potpuno bezbedna, potvrdili su u Republičkom centru za razminiranje. Za četiri dana domaći i stručnjaci iz ruske državne agencije “Emerkom” pronašli su samo ostatke eksplodiralih bombi. Ipak, na teritoriji Niša ima još površina koje nisu bezbedne.

Razminiranje u idealnim uslovima košta od 0,8 do 1,2 evra po kvadratu, a može biti i mnogo skuplje, a 95 odsto sredstava za ove namene nabavlja se iz donacija, kažu u Centru za razminiranje. Oni dodaju da je već obezbeđen novac za teritoriju Popovca, ali i da ovo nije jedina rizična površina.

U Nišu je za sada razminiran prostor kod Aerodroma, u Duvaništu i kod Stare džamije. Na tlu Srbije ima mnogo ubojitih sredstava još iz Svetskih , i iz rata 1999. godine, kažu u ruskoj državnoj agenciji “Emerkom”. Mina i kasetnih bombi ima na preko 10 miliona kvadrata, velikih avio bombi na 150 lokacija i još 12 lokacija u Savi i Dunavu.

Povezane vesti