018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Šulc poručio Ciprasu da ne ugrožava jedinstvo EU

Od:
Komentari: isključeni

BRISEL – Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pozvao je grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da ne „ugrožava jedinstvo Evropske unije“ tokom svoje posete Rusiji.

Cipras, koji danas stiže u dvodnevnu posetu zvaničnoj Moskvi, trebalo bi da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, premijerom Dmitrijem Medvedevim, predsedavajućim ruske Dume Sergejem Nariškinom i poglavarom Ruske pravoslavne crkve patrijarhom Kirilom, preneo je sajt „Sputnjik“.

Prema navodima Ciprasove pres službe, grčki premijer će u Moskvi sa ruskim zvaničnicima razgovarati o bilateralnoj saradnji u sektoru trgovine, investicija, energetike, turizma, kulture i obrazovanja, a mediji spekulišu i da bi Cipras mogao da zatraži od Rusije ekonomsku pomoć.

Šulc je u intervjuu nemačkom listu „Bild“ rekao: „Ne znam da li će Rusija obezbediti Grčkoj finansijsku pomoć, niti kad bi to moglo da se dogodi. Ali mogu da savetujem Ciprasu da ne ugrožava jedinstvo Evropske unije.“

Dug Grčke prema kreditorima, koje čine Međunarodni monetarni fond, Evropska unija i Evropska centralna banka, iznosi oko 270 miliona dolara, a Atina samo ove godine treba da isplati 22,5 miliona dolara na ime kamata.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je izjavio da će to biti „radna poseta i radni razgovori“ i dodao da će se Putin i Cipras ponovo sastati 9. maja, ali će taj sastanak imati „ceremonijalni i memorijalni deo posvećen Danu pobede“.

Rusija i Grčka imaju puno zajedničkih interesa i zato na predstojećem sastanku lideri planiraju da razgovaraju o velikom broju tema od bilateralnog značaja, rekao je Peskov, dodavši da ne isključuje mogućnost da će Cipras i Putin razgovarati i o embargu na uvoz hrane.

Još jedna od tema razgovora Putina i Ciprasa bi moglo da bude odobravanje zvaničnoj Atini novih zajmova i popusta na cenu gasa, navodi Tas s.
Tanjug 08.04.2015 08:58
AP Photo/Petros Giannakouris