018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sukobi u Kijevu – troje mrtvih

Komentari: isključeni

Policija u Kijevu danas je srušila barikade i rasterala demonstrante nekoliko sati nakon pogibije trojice demonstranta, od kojih su dvojica ubijeni vatrenim oružjem.

Policija u opremi za razbijanje demonstracija krenula je danas na nekoliko stotina demonstranata pendrecima, suzavcem i dimnim bombama, usled čega su se ljudi razbežali, preneo je AP.

Barikade su ukonjene, ali glavni protestni kamp i dalje stoji.

Tri demonstranata poginula su rano jutros u sukobima u Kijevu, prema tvrdnjama lekara iz redova demonstranata.

Do najnovijih sukoba je došlo kada je policija počela da uklanja barikade koje su postavili demonstranti. dan nakon što je u Ukrajini na snagu stupio kontroverzni set novih zakona kojima se zabranjuju svi vidovi antivladnih protesta.

Demonstranti su bacali kamenice i Molotovljeve koktele na policiju, koja je odgovorila suzavcem i dimnim bombama, navodi Interfaks, dodajući da je nekoliko osoba privedeno.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov je izjavio da su antivladini protesti „doveli teroriste“ na ulice, zapretivši da će „kriminalci biti kažnjeni“.

Novim zakonima zabranjeno je neodobreno postavljanje šatora i bina, što je bila karakteristika talasa najnovijih protesta, a onima koji obezbeđuju opremu za mitinge, preti zatvorska ili novčana kazna.

Za „masovno kršenje“ javnog reda zaprećene su zatvorske kazne do 15 godina.

Od ponedeljka je u sukobima demonstranata i policije u Kijevu povređeno više od 200 osoba na obe strane.

(Tanjug)

Povezane vesti