018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sudije imaju pune ruke posla (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Viši i Osnovni sud u Nišu imaju više predmeta zbog četvoromesečnog štrajka advokata. Najmanje 60 dana je potrebno da se uredi funkcionisanje sudova, ali nedostaju i izvršioci.
U 2014. u Višem sudu rešeno je 90 odsto predmeta, dok je u Osnovnom od skoro 150.000 rešeno nešto više od polovine.
Sudnice u Višem i Osnovnom sudu su pune. Pored novih predmeta, čekaju se suđenja odložena i zbog nedavnog višemesečnog štrajka advokata. Ipak, u Višem sudu od 7850 predmeta nije rešeno 717. U Osnovnom od 150.000 rešeno je oko 80.000. Ovo su jako dobri rezultati, ocenjuju predsednici ovih sudova. Ali kako kažu nisu zadovoljni Zakonom o krivičnom postupku, jer su sva ovlašćenja za prikupljanje dokaza preneta na tužilaštvo. To znači da suđenje u krivičnom postupku više ne zavisi od pravde već od tužilaštva i advokata, čime je ugroženo pravo na utvrđivanje materijalne istine, kaže predsednik Višeg suda Zoran Krstić.
Posledica ovog novog Zakona je i što je Osnosvni sud trenutno u blokadi za oko tri miliona dinara. Kako ističe predsednik ovog suda Goran Spasić, račun je blokiran zbog velikog broja oslobađajućih presuda.
Godinu 2014. obeležilo je i uvođenje notarske službe zbog koje su prihodi smanjeni za 50 odsto, ocenuju niški predsednici Višeg i Osnovnog suda. Problem je i što nema dovoljno sudija i pripravnika, što takođe ne doprinosi bržem rešavanju sporova. Na primer samo u Višem sudu od 2010. nije primljen nijedan novi pripravnik.

http://youtu.be/l50YKxFvSI0

Povezane vesti