018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Studenti protestovali u Beogradu i Nišu

BEOGRAD, NIŠ – Studenti okupljeni u asocijaciji „Studentski front“ danas su organizovali protestnu šetnju centralnim ulicama u Beogradu, nezadovoljni izmenama Zakona o visokom obrazovanju, a protestovali su i akademci u Nišu.
Deo beogradskih studenata je sa platoa ispred Filozofskog fakulteta prošetao do Skupštine Srbije i potom su se vratili na plato gde će, prema rečima Marka Šovića iz „Studentskog fronta“, biti održan zbor i doneta odluka o daljim aktivnostima.

Studenti traže da broj obaveznih ispitnih rokova u školskoj 2014/2015. bude šest, umesto pet, kao i da oni koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011, imaju pravo da se finansiraju iz budžeta godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, rekao je Šović Tanjugu.
Akademci se protive i smanjenja kvota za upis na master studije, rekao je Sović i naveo da akademci traže i da započne rad na novom Zakonu o visokom obrazovanju i da ta asocijacija insistira na zakonu koji bi podrazumevao potpuno besplatno visoko obrazovanje, finansirano iz budžeta.
Studentski front insistira i na reformi sistema studentskog predstavništva, koje podrazumeva uvođenje studentskih zborova, i delegatskog sistema sa predstavnicima koje delegira zbor i koji su smenjivi u svakom trenutku, rekao je on.
Tokom protesta saobraćaj je u centru Beograda bio otežan, a ranije danas na popularnom platou protestovao je i deo studenata Filozofskog fakulteta.
Oni su od uprave zahtevali da se ukine naplata prijavljivanja godine studentima sa više od 60 bodova, vraćanje budžetski finansirane produžene godine za sve studente koji su na budžetu upisali četvrtu godinu.
Članovi „Studentskog fronta“ su polovinom maja upali u zgradu Rektorata UB i tu ostali čitavu noć, a sutradan na konferenciji saopštili da traže besplatno školovanje.
I u centru Niša danas su protestovali akademci, čije je neformalno okupljanje inicirao student Ekonomskog fakulteta Mihajlo Pavlović.
Niški studenti takođe traže da se ne smanjuje broj ispitnih rokova, kao i regulisanje apsloventskog staža na povoljniji način kako ne bi gubili pravo na menzu i studentski dom.
Studenti su nezadovoljni zbog odluke o ukidanju apsolventskog staža koja pogađa sada one upisane 2010/11. godine i navode da ih prilikom izmena i dopuna Zakona o visokom šklostvu niko nije pozvao da iznesu svoje mišljenje.

tanjug 01.10.2014 16:54
Foto Tanjug, N. Jovanović

Povezane vesti

  • Velja Srbijanac

    KONAČNO!