018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Studenti ne odustaju od zahteva, mogući protesti (VIDEO)

Iako su izmene Zakona o visokom obrazovanju već usvojene, studenti ne odustaju od zahteva: traže šest ispitnih rokova, a ne slažu se ni sa ukidanjem tzv. apsolventskog staža.

Ukoliko ti zahtevi ne budu ispunjeni, predsednik studentskog parlamenta u Nišu Milan Petković najavljuje proteste u svim univerziteteskim gradovima u Srbiji od 1. do 5. oktobra.

Novi zakon o visokom obrazovanju predviđa pet ispitnih rokova i ukidanje tzv. apsolventskog staža za studente prve bolonjske deklaracije. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo studenata, pa je Studentska konferencija Univerziteta Srbije uputila Ministarstvu prosvete molbu za hitne razgovore o zahtevima budućih akademskih građana.

Studenti koji su fakultet upisali od 2006. do 2009. godine zadržavaju pravo finansiranja iz budžeta u apsolventskom stažu. Ipak, to nije slučaj sa studentima koji su fakultet upisali u naredne dve godine, kazu u prorektoratu Univerziteta u Nišu.

Pozitivna strana izmena Zakona o visokom obrazovanju je to što broj poena potrebnih za budžet i dalje ostaje 48 bodova i što studenti mogu podneti zahtev matičnom fakultetu za produženje roka za završetak studija, kaže studentski ombudsman Stefan Jovanović.

Podsetimo, studentski ombudsman pri Univerzitetu u Nišu postoji od marta ove godine i bavi se zaštititom prava studenata.

Povezane vesti

  • Ogorceni student

    Ne odustajemo sve dok nam ne vrate ono sto su nam kukavicki oteli! Od ponedeljka 29. septembra gledajte proteste u Nisu koje ste izazvali jer ste kukavicki budzetske apsolvente pljunuli u lice epitetom obnavljaci! Sram vas bilo lopovi! E sada cete da vidite sta je studentski gnev! U proteste kolege, pokazimo im da nismo crne ovce koje ce da jasu kako stignu! Rado se prikljucujem protestu u ponedeljak!