018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Studenti iz Alabame u poseti Nišu (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Studenti sa Univerziteta Alabama su u poseti Nišu sa ciljem da upoznaju srpsku kulturu i vršnjake. Oni su smešteni kod studenata Filozofskog fakulteta, dok je deo njih u Blacu. Tokom boravka imaju organizovane okrugle stolove, debate, predavnja i sportske aktivnosti na fakultetu i u niškim školama.
Dvadeset i dvoje studenata, koordinatora projekta i profesora došli su sa univerziteta američke države Alabama u Niš. Deo njih je u Blacu, kako bi upoznali žvot i u malim sredinama u Srbiji. Tokom boravka su obišli i prestonicu ali im se, kažu, dopadaju i južni krajevi zemlje jer je život sporiji.
Ovde su za njih organizovali predavanja, debate, okrugle stolove na temu interkulturalne saradnje i američkog i srpskog sistema obrazovanja, ali i sportske utakmice u gimnaziji “Stevan Sremac”. Poseta američkih studenata korisna je i za studente Filozofskog fakuteta jer su u dodiru sa drugom kulturom. Za sada nemaju novca da otputuju u Alabamu, ali je u planu otvaranje fonda za ove namene, kaže prodekanica Filozofskog Tatjana Paunović.
Univerzitet Alabama potpisao je sporazum o razumevanju sa niškim Univerzitetom, što podrazumeva i buduću saradnju između ovih ustanova.