018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Stručno usavršavanje mladih lekara na klinici u Hajdelbergu (VIDEO)

Komentari: isključeni

Dvadesetak mladih lekara iz Niša i Srbije, imaće prilike da se stručno usavršava i uči najsavremenije metode u izučavanju matičnih ćelija tumora na Univerzitetskoj klinici u Hajdelbergu. Ugovor o saradnji koji je Srpsko lekarsko društvo potpisalo sa ovom klinikom, i Internacionalnim institutom za medicinsku diplomatiju, unaprediće izučavanje ove, za sada neizlečive bolesti , kažu stručnjaci, ali i doprineti usavršaanju naših lekara koji će učiti od svetskih stručnjaka.

Iako su naši stručnjaci, gotovo iz svih oblasti nauke, visoko cenjeni u svetu, u našoj zemlji još uvek nema dovoljno resursa, koji mogu da prate tok svetskih istraživanja, koja su daleko naprednija u odnosu na ona u našoj zemlji. Zbog toga neretko, još nakon studija, srpski mladi mozgovi, pogotovo lekari, odlaze na usavršavanje i rad u zapadne zemlje. Ugovor o saradnji sa Univerzitetskom klinikom u Hajdelbergu, koje je potpisalo Srpsko lekarsko društvo, omogućiće najboljim mladim lekarima da učestvuju u istraživanjima matičnih ćelija kancera u Nemačkoj, i to stečeno znanje prenesu kolegama u Srbiji.

Za posredovanje u ovoj saradnji zaslužna je Kancelarija za saradnju sa dijasporom, u kojoj kažu, da je ovakva saradnja ključna za usavršavanje mladih stručnjaka.

U Srpskom lekarskom društvu ističu da je ovo velika prilika za sve one koji su svojim znanjem zaslužili da rade sa najboljim stručnjacima u Evropi.

Kako kažu potpisnici ovog sporazuma o saradnji, još nije poznato koji će lekari otići u Nemačku na stručno usavršavanje, ali se pretpostavlja da će konkurs biti otvoren za medicinare iz cele Srbije.

Povezane vesti