018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Stručnjaci kažu da AH1N1 ili tzv.“svinjski grip“ nije više tako opasan. (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Broj obolelih od gripa polako opada, i za vrlo kratki period, najviše dve nedelje, svešće se samo na sporadične slučajeve, kažu epidemiolozi. Iako je prema rečima stručnjaka, za njih to bila uobičajena epidemija sezonskog gripa, i da broj obolelih i smrtnih slučajeva ništa nije veći nego ranijih godina. Međutim, vrlo je bitno tvrde, da su najugroženiji bili oni za koje se i znalo da će to biti, tako da bi ovo trebalo da bude jedna pouka svima da na vreme misle o vakcinaciji pred iduću sezonu.
Iako je kao nikada do sada, sezonski i takozvani svinjski grip bio najžešće propraćen od strane medija, ali i mnogih drugih institucija, u niškom Institutu za javno zdravlje ističu da situacija i stanje kada je reč o broju obolelih i broju smrtnih slučajeva, nije bila alarmantna, i da je to uobičajeno svake godine. Očekuje se kako kažu da se u naredne dve nedelje broj obolelih svede na minimum, ali savetuju i dalje oprez, posebno kada je reč o ugroženim grupacijama.
Stručnjaci dodaju i da AH1N1 ili tzv.svinjski grip nije više tako opasan kao štio je nio ranije, ali da ova godina svakako treba da bude dobar pokazatelj da Nišlije, a i svi građani Srbije slušaju savete lekara i vakcinišu se na vreme.