018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Stručni sastanak sa kineskom delegacijom

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu održan je stručni sastanak sa kineskom delegacijom, koja je zadužena za izradu Studije izvodljivosti projekta Kanal DUNAV – MORAVA – VARDAR.

Ovo je druga zvanična poseta predstavnika kineske kompanije ’’Gezoba”, koji sada prikupljaju podatke o hidrološkoj, planerskoj i projektantskoj situaciji u slivu Južne Morave. Gezoba grupa iz Kine uveliko priprema dokumentaciju i radi na Studiji izvodljivosti plovnog kanala Južne Morave. Građevinsko-arhitektonski fakultet bio je domaćin stručnog sastanka sa kineskom delegacijom.

U drugoj, poslednjoj fazi projekta kineski eksperti imaju najviše izazova, jer nastavljaju put do Grdeličke klisure, koji im je posebno interesantan.

Gradnja kanala Morava je veoma značajna za područje juga, ali i za celu Srbiju, jer bi time dobila novi rečni koridor, ali i hidrocentrale, što bi doprinelo i energetskoj stabilnosti zemlje, istakli su na sastanku.

Prostorni plan za kanal, prema najavama, biće završen do kraja jula. Podsetimo, KanaL DUNAV – MORAVA – VARDAR trebalo bi da omogući plovni put do Egejskog mora, ali i gradnju hidroelektrana i razvoj turizma.

 

Povezane vesti