018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Stroži uslovi za produžetak kartica (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Građani koji nemaju posao ili redovno ne izmiruju dugove za kreditne kartice, više neće moći automatski da ih produže, saopštavaju banke u Srbiji. Od sada su stroži uslovi za produžetak važenja plastičnog novca i banke će najmanje jednom u toku godine proveravati kreditnu sposobnost klijenata.

U skladu sa zakonskim regulativama, banke od klijenata zahtevaju da dostave prosek za tri poslednje zarade, kao i da daju pristanak da banka može da povuče izveštaj Kreditnog biora.

Kao razlog za uvođenje strožih uslova za korisnike kreditnih kartica banke navode rast nenaplativih kredita u Srbiji. Prema njihovoj evidenciji, u našoj zemlji kreditne kartice koristi oko milion i 100.000 ljudi, od kojih gotovo 80.000 kasni sa uplatom za dugovanja.

Sada oni koji nemaju posao ili su neodgovorni prilikom izmirivanja rata biće evidentirani u Kreditnom birou i banke im neće dati pravo da koriste plastični novac.

Banke su u obavezi da najmanje jednom godišnje proveravaju kreditnu sposobnost svojih korisnika, jer u toku 12 meseci može doći do povećanja ili smanjenja primanja klijenata ili dodatnih kreditnih zaduženja, a samim tim i visina odobrenog kreditnog limita može biti korigovana.

Podsetimo, od 2008. godine postepeno opada prosečan iskorišćeni iznos za kreditne kartice. Pre 6 godina iznosio je 65 evra, a danas 18 evra manje.

Povezane vesti