018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Stranke:Za promenu izbornog sistema,potreban širok konsenzus

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Predstavnici dela parlamentarnih stranaka, i vladajućih i opozicionih, smatraju da bi bilo dobro razmišljati u pravcu promene izbornog sistema u Srbiji, pojedini iznose i svoja rešenja, ali i ističu da je za to potreban široki konsenzus.
Povodom nedavne izjave predsednice parlamenta Maje Gojković da bi Srbija trebalo da razmišlja o promeni izbornog sistema i ocene da bi uvodenje direktnog izbora poslanika moglo da ispravi situaciju u koju se došlo zbog narodnih predstavnika koji olako menjaju partijske dresove, u SPS smatraju da je potrebna suštinska reforma izbornog sistema.

Zamenik šefa poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević je naveo da je za socijaliste jedno od ključnih pitanja koje je pomenula i predsednica Skupštine, kako rešiti i onemogućiti političku trgovinu na političkoj sceni Srbije.
„Mi smo prilikom usvajanja izmena Zakona o izboru narodnih poslanika rekli i podsetili da je SPS imala jedno gorko iskustvo iz 2002. i 2003. kada su joj bukvalno otimani poslanici i upravo polazeći od našeg gorkog iskustva mi smo rekli da nam treba jedan izborni sistem koji će to onemogućiti“, kazao je Milićević za Tanjug.
Dodao je da izborni sistem treba da onemogući da se takve stvari koje su se dešavale SPS u budućnosti dešavaju drugim političkim opcijama, poput onoga što se desilo u Vojvodini prilikom rekonstrukcije pokrajinske vlade.
Milićević smatra da u ovom trenutku političke stranke ne treba pojedinačno da izlaze u javnost sa određenim predlozima i rešenjima kako bi se na neki način dopali građanima, jer je pitanje promene izbornog zakonodavstva krajnje ozbiljno i važno je da o tome svi relevatni politički činioci u Srbiji postignu jedan opšti konsenzus.
Gojković je ranije izjavila da je u redu da neko promeni stranku zato što se više ne slaže sa politikom koju vodi, ali da ono što se desilo u Vojvodini, gde su poslanici preko noći prešli u stranku Bojana Pajtića, govori da su tu u igri neki drugi motivi, a ne politička odluka.
Dodala je da to mora da bude strogo sankcionisano da se više nikada ne bi ponavljalo“, rekla je nedavno Gojković u intervjuu za „Novosti“.  Ona smatra da je institut po kome poslanik ima slobodu odlucivanja dobar, ali da je kod nas izokrenut i iskorišćen da bi se prekrojila volja građana. „Ipak, ne mislim da bi to trebalo menjati. Promena načina izbora poslanika bi možda bila bolje rešenje“, kazala je Gojković.
Potpredsednica Skupštine Srbije i poslanik opozicione DS Gordana Čomić rekla je da promena izbornog sistema, po pravilu, mora da bude tema potpunog konsenzusa svih učesnika u političkom životu ali i ocenila da ne postoji izborni sistem koji može od nekog da napravi karakternog čoveka. „Bilo bi dobro da smo svi naučili sve iz prethodnih grešaka i ako želimo da menjamo izborni sistem to treba da ide uz detaljnu javnu raspravu, uz učešće svih i uz konsenzus svih, i uz učešće najšire stručne javnosti“, rekla je ona za Tanjug. Prema njenim rečima, primedbe da bi promene izbornog sistema dovele do većeg integriteta poslanika su „najblaže i dečijim rečnikom rečeno – koješta“. „Ne postoji izborni sistem koji može od vas da napravi karakternog čoveka, karakter ili imate ili nemate i to se ne može sakriti, ali postoje izborni sistemi koji mogu da nateraju političke stranke da vode računa o tome koga od svojih članova i članica predlažu za mesta odbornika i poslanika“, dodala je Čomić. Ona je istakla da bi bolja tema za sve bila reforma političkih stranaka o načinu donošenja odluka o poslanicima i kriterijumima ko može da bude poslanik, a ne samo da se svi medijski „manje više zabavljaju o različitim stavovima o izbornim sistemima“. Kako kaže drago joj je da se bilo koja tema pokreće, ukoliko je dijalog širok uz učešće svih, jer samo tako može da se dođe do nekog uspešnog rezultata.
U Socijaldemokratskoj stranci Borisa Tadića smatraju da je potrebna promena izbornog sistema na svim nivoima.
Portparol SDS Konstantin Samofalov kaže za Tanjug da se ta stranka zalaže za uvođenje proporcionalno-personalizovanog modela sa više izbornih jedinica, jer bi se time omogućilo neposrednije uključivanje građana u politički život i povećala odgovornost narodnih poslanika i odbornika.
„Takva promena izbornog sistema bi povratila poverenje građana u politički sistem i demokratiju. SDS se o ovome odredila i u svom programu“, rekao je Samofalov.
Poslanik opozicione Nove stranke Vladimir Pavićević kaže da je ta stranka pripremila program koji je nazvala Reforma političkih institucija, u okviru koga je jedna od ključnih stvari promena izbornog zakonodavstva. U NS smatraju da je postojeći proporcionalni izborni sistem veoma loš i da treba da bude zamenjen mešovitim izbornim sistemom, u okviru kojeg bi dve trećine poslanika bilo birano prema većinskom sistemu, a jedna trećina prema proporcionalnom. „Uz to, smatramo da broj poslanika treba da bude smanjen sa 250 na 150, što je, kako sam mogao da istražim, broj koji odgovara državi veličine kakva je Srbija. Mimo toga, treba da se uvede i kancelarski sistem funkcionisanja vlade“, rekao je Pavićević.
Što se tiče slobodnog mandata poslanika, dodao je, koji obezbeđuje poslaniku da menja stranku, poslanički klub, u NS smatraju da je ta ideja slobodnog mandata velika ideja, koja polazi od toga da jedan narodni poslanik uživa veliko dostojanstvo, da ima izuzetan integritet i da u Skupštini Srbije, zastupajući interese pojedinih grupa, doprinosi tome, da zajednički ostvaruje opšte dobro.
„Kod nas, suprotno tome, i velike ideje se najčešće izvitopere pa nešto što je velika stvar, slobodni mandat, postane često predmet neke trgovine, ti se ljudi nazivaju preletačima, zbog toga što se prodaju za novac ili nešto drugo i smatramo da je to loša praksa, kojoj teško možemo da stanemo na put samo pravilom“, kazao je on.

Tanjug 18.11.2014 15:05

foto Tanjug/R. Prelić