018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Stranac u svojoj zemlji (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Ovako bi, ukratko, mogla da se opiše situacija u kojoj se, posle teških zdravstvenih problema našao 71-godisnji Slobodan Vukotić iz Nikšića, koji je već pola veka nastanjen u Nišu, ali mu, ni ovde, ni u Crnoj Gori, ne daju novu ličnu kartu.
U Policijskoj upravi kažu da Slobodan može da dobije nova lična dokumenta ukoliko se prijavi i dobije državljanstvo Srbije. To je jedini uslov, koji u ovom trenutku, kako kaže Slobodan, ,,košta“ oko 17.000 dinara.

Za mnogo manje para, Slobodan Vukotić mogao je i zvanično da postane državljanin Srbije do prošle godine. Sada, kaže, to košta oko 17.000 dinara, dok je, kako kažu u MUP-u, ranije bilo oko 2.000. Da nije u poslednjih nekoliko godina doživeo infarkt i operaciju na srcu, šlog i sahranu supruge, možda bi, kaže, i stigao da se informiše o načinu na koji Nišlije poreklom iz Crne Gore i zvanično mogu da postanu državljani Srbije. O svom statusu, pored ostalog, nije mnogo razmišljao jer je računao da će mu pedesetogodišnji boravak u Nišu i činjenica da je ovde završio stomatologiju, bio zaposlen u Domu zdravlja i Hitnoj pomoći, automatski garantovati i srpsko državljanstvo. Medjutim, zakon kaže drugačije.
Slobodan se pita kako je mogao da zna da, posle raspada Državne zajednice Srbije i Crne Gore, treba da podnosi zahtev za državljanstvo Srbije, a naročito se pita zašto bi plaćao toliku taksu i imao tretman stranca koji nikada nije živeo u ovoj zemlji, koja je decenijama i zvanično bila njegova.
Da li je zaista potrebno da čovek bude i pravnik pored svog zanimanja, da bi mogao da obavi svakodnevne administrartivne obaveze, pita se naš sagovornik, koji crnogorsku ličnu kartu ne može da dobije jer ovde ima trajnu. Tu trajnu u Nišu moraće da zameni novim, biometrijskim dokumentom do naredne godine. Dok to ne učini, neće moći da putuje u rodni Nikšić jer sa starom ličnom kartom ne može da predje granicu. Jedini pasoš koji je imao – srpski, takodje više ne važi.