018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Štrajk upozorenja Unije sindikata prosvetnih radnika 1. septembra [UPD] (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Unija sindikata prosvetnih radnika, za razliku od tri ostala reprezentativna sindikata, organizovaće štrajk upozorenja 1. septembra. Prema rečima predsednika gradskog odbora Vladimira Milićevića, tog dana neće biti nastave u onim školama gde ovaj sindikat ima većinu, osim što će učitelji dočekati đake prvake.

Prema Milićevićevim rečima, odlučeno je da ovaj sindikat održi štrajk upozorenja, jer do sada nisu dobili nikakav odgovor od Ministarstva, iako su poslali brojne dopise tražeći da sa ministrom razgovaraju o brojnom problemima. Zbog toga su odlučili da na ovaj način skrenu pažnju nadležnih i dodaju da nije reč ni o kakvom radikalnom protestu.

Glavni zahtev je da se u prosveti i zdravstvu ne smanjuju plate za 10 odsto jer su ispod proseka, drugi je da se adekvatno reši problem tehnološkog viška, i treći da se do kraja godine za sve javne službe donese zakon o platnim razredima, kako je prvobitno bilo dogovoreno.

S druge strane, predsednica gradskog odbora sindikata obrazovanja Zorica Kitanović rekla je za NTV da odluku unije smatra ishitrenom, te da se ovaj sindikat neće priključiti štrajku upozorenja. Oni će, kako kažu, sačekati odgovor Ministarstva, ali ako on ne stigne u dogledno vreme sa centralom će biti dogovoreni dalji koraci. Sličan stav imaju i preostala dva sindikata. Međutim, ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da će se sastanci sa predstavnicima sindikata u prosveti nastaviti, ali da ima važnijih pitanja od skraćenja časova i obustave nastave na jedan dan, prenose agencije.

Povezane vesti