018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Štrajk upozorenja u „Žitopeku“ (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Članovi sindikata “Sloga“ organizovali su jednočasovni štrajk upozorenja, kako bi sprečili dokapitalizaciju „Žitopeka“, kojom bi vrednost njihovih akcija sa 1000 pala na 230 dinara. Oni ocenjuju da bi bilo bolje kada bi firma otišao u stečaj, jer bi uz pomoć države izašao iz dugova i nastavio proizvodnju.

„Žitopek“ duguje oko 420 miliona dinara, zbog čega je odbor direktora ovog proizvođača saopštio radnicima da više nije u mogućnosti da im isplaćuje zarade, odnosno da će im za januar mesec isplatiti samo 20 odsto minimalca.

Radnici su zabrinuti za budućnost „Žitopeka“, jer im se, kako kažu, radi vraćanja duga, nameće dokapitalizacija, na osnovu koje bi slovenačka firma „DON DON“ akcije radnika umesto sadašnjih 1000 platila 230 dinara. Pritom, radnici su vlasnici 40,5 odsto akcija ovog proizvođača i tvrde da je za njih stečaj bolje rešenje.

Pored toga što žele da spreče dokapitalizaciju, čime bi kao osnivači bili isključeni iz vlasničke strukture, radnici zahtevaju i ukidanje minimalne zarade, isplatu cele januarske zarade do 28. februara, kao i smenu odgovornih lica u „Žitopeku“, jer su fabriku doveli u katastrofalno stanje. Ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni do 7. marta, oni će 10. marta stupiti u generalni štrajk, što takođe zabrinjava, jer ovaj proizvođač snabdeva hlebom 9 opština.

Radnici „Žitopeka“ traže i da se ispita čitava privatizacija fabrike, jer je njena prvobitna vrednost procenjena na devet miliona dinara, a prodata je za dva, čime je, kako ističu sindikalci, država oštećena za sedam miliona dinara.

Povezane vesti