018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Štrajk proizvođača duvana (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Proizvođači duvana sa juga Srbije protestovali su ispred Osnovnog i Apelacionog suda u Nišu, zbog odluke da fabrici „Filip Moris“ isplate opremu koju su dobili od Duvanske industrije 2002. godine.

Kako tvrde, proizvodnja duvana u regionu je namerno uništena a sve što traže je pravično suđenje.

Duvanska industrija Niš imala je ugovore sa oko 11.000 proizvođača duvana sa Juga, kojima je dala sušilice, freze, traktore i sisteme za navodnavanje. Ovu opremu trebalo je da isplate narednih 10 godina kroz duvan. Proizvođači su od fabrike dobili i seme, koje je bilo nedeklarisano, zbog čega je petogodišnji rod propao. Zato su tužili kompaniju i dobili presudu, ali su zbog toga izgubili ugovore sa „Filip Morisom“ 2005. godine, koji je tada počeo da uvozi duvan. Kompanija od tada traži da vrate novac u vrednosti mehanizacije koju su dobili, uz kamatu. Svoja potraživanja fabrika je dobila i na sudu, a proizvođači su, kažu, ostali bez ičega. Sada treba da isplate od 5.000 do 15.000 evra kompaniji „Filip Moris“.

Proizvodnja duvana je namerno i sistematski uništena, tvrde proizvođači, koji su imali štetu i zbog zakupa parcela, na kojima nakon sadnje lošeg semena ništa ne uspeva. Ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni kažu da će se obratiti državnom vrhu.

Proizvođači su spremni da vrate sredstva koja duguju za mehanizaciju, ali isključivo kroz duvan. Drugačije, tvrde, ne mogu da plate.

Povezane vesti