018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Stradalna nedelja

Ovo je poslednja nedelja koja prethodi najvećem hrišćanskom prazniku – Vaskrsu. Tokom cele sedmice se, u znak sećanja, na stradanje Isusa Hrista, u svim pravoslavnim hramovima vrše posebna Bogosluženja.

Velika nedelja, koja se naziva i Strasna ili Stradalna sedmica podseća nas na izdaju i stradanje Isusa Hrista. Ove sedmice se u pravoslavnim hramovima vrše posebna Bogosluženja i crkva podseća vernike da bi trebalo da u njima učestvuju.

U toku Velike nedelje od Velikog ponedeljka do Velikog četvrtka služi se Sveta liturgija, a na Veliki petak – Carski časovi. Tokom Velike nedelje, vernici mogu da prilože voštanice za pokoj duša umrlih i zdravlje potomaka, kako bi one bile upaljene pored Spasiteljevog groba.

Na Veliki četvrtak -služi se liturgija svetog Vasilija Velikog. Tog dana Gospod je ustanovio svetu tajnu pričešća i zato je preporuka vernicima da se na ovaj dan pričeste. Uveče se u pravoslavnim hramovima čitaju 12 jevanđelja o stradanju Hristovom. Dok se jevanđelja čitaju – narod u crkvi kleči. Na Veliki četvrtak farbaju se jaja. Vaskršnja jaja mogu da se farbaju i na Veliku subotu.

Na Veliki petak ne zvone zvona, već biju klepala. U popodnevnim satima iznosi se plaštanica, odnosno platno na kome je prikazano Hristovo polaganje u grob, čime nas crkva podseća na Hristovo raspeće i stradanje. Ona se postavlja ispred oltara na posebno ukrašeni sto koji simbolizuje grob Hristov. Plaštanicu vernici celivaju sve do Vaskrsa. U ponoć je opelo Hristovo, odnosno – Plač Majke Božje, a u produžetku – Sveta liturgija.

Povezane vesti

  • Nislijka

    E,vidite to jeste tako po Predanju, ali nije u realnosti !
    Novi vladika Niski, Jovan…dao je svestenstvu drugacija uputsva…Na veliki Petak uveče su zvonila zvona u Niškim crkvama..A Vaskršnje Liturgije u noći izmedju velike Subote i Vasksne nedelje u Nišu neće biti, tako nam rekoše svestenici.Vaskršnja Liturgija počinje u 06h ujutru u nedelju, 05.04.2013 u Niškim hramovima !!!!