018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Stradalna nedelja (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Ovo je poslednja nedelja koja prethodi najvećem hrišćanskom prazniku – Vaskrsu. Tokom cele sedmice, u znak sećanja, na stradanje Gospoda Isusa Hrista, u svim pravoslavnim hramovima vrše se posebna bogosluženja.

Velika nedelja, koja se naziva i Strasna ili Stradalna sedmica podseća nas na izdaju i stradanje Gospoda našeg Isusa Hrista. Ove sedmice se u pravoslavnim hramovima vrše posebna bogosluženja i crkva podseća vernike da bi trebalo da u njima učestvuju.

U toku Velike nedelja-od Velikog ponedeljka do Velikog četvrtka služi se sveta liturgija, a na Veliki Petak-Carski časovi. Tokom Velike nedelje, vernici mogu da prilože voštanice za pokoj duša umrlih i zdravlje potomaka, kako bi one bile upaljene pored Spasiteljevog groba.

Na Veliki četvrtak – služi se Liturgija svetog Vasilija Velikog.Tog dana gospod je ustanovio Svetu tajnu pričešća i zato je potrebno da se vernicima na ovaj dan pričeste. Uveče se, u pravoslavnim hramovima, čitaju 12 jevanđelja o Hristovom stradanju. Dok se jevanđelja čitaju – narod u crkvi kleči. Na Veliki četvrtak farbaju se jaja. Vaskršnja jaja mogu da se farbaju i na Veliku subotu.

Na Veliki Petak ne zvone zvona, već biju klepala. U popodnevnim satima iznosi se plaštanica, odnosno platno na kome je prikazano Hristovo polaganje u grob, čime nas crkva podseća na Hristovo raspeće i stradanje. Ona se postavlja ispred oltara na posebno ukrašeni sto koji simbolizuje grob Hristov. Plaštanicu vernici celivaju sve do Vaskrsa. U ponoć je Opelo Hristovo, odnosno – Plač Majke Božje,a u produžetku-sveta liturgija.

Povezane vesti