018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Stopa nezaposlenosti u Nišu veća od republičkog proseka (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Stopa nezaposlenosti u Nišu je veća i od republičkog proseka. Prema poslednjim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u našem gradu živi oko 36 hiljada nezaposlenih, a u Nišavskom regionu je ta brojka veća za 17 hiljada. Očekuje se da ovu statistiku promene akti Zakona o porezu na zarade i doprinose, kaže direktor niške filijale službe za zapošljavanje, Boban Matić.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno se nalazi 770 hiljada nezaposlenih, među kojima je i veliki broj Nišlija. Zbog toga država preuzima aktivne mere zapošljavanja, a novi Zakon o refundiranju poreza na zarade i doprinose doprineće smanjenju broja nezaposlenih u regionu koji pokriva niška filijala NSZ-a  za 53 hiljade.

Novousvojene odredbe uticaće i na drugačije odnose između poslodvaca i zaposlenih i doprineti smanjenju “rada na crno”, kaže Matić. On dodaje da će se u bliskoj budućnosti u našem gradu otvoriti nova radna mesta, zbog novootvrenih fabrika na jugu.

Uzimajući u obzir podatke nadležne službe, najveće šanse za zapošljavnje na tržištu rada imaju inženjeri elektrotehnike i elektronike, IT stručnjaci, lekari sa određenim specijalizacijama, diplimorani farmaceuti i savetnici za finansije. Ostali mogu da računaju na reforme koje se sprovode, jer će stvoriti povoljniji ambijnet za smanjenje stope nezapolsenosti u Nišu, ocenjuje Matić.

Povezane vesti