018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Stoltenberg optužio Rusiju za nuklearno zveckanje oružjem

Od:
Komentari: isključeni

BRISEL – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg optužio je danas Rusiju za „nuklearno zveckanje oružjem“ koje je „opasno i destabilizujuće“.

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio planove za razvoj nuklearnih snaga, Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Briselu, rekao da takva retorika Moskve objašnjava pojačanu spremnost snaga Alijanse da brani svoje članice.

„Ovo nuklearno zveckanje oružjem Rusije je neopravdano. Destabilizujuće je i opasno. To je, takođe, jedan od razloga što povećavamo gotovost naših snaga“, kazao je Stoltenberg.

On je istakao da se tako postupa da bi se obezbedilo da NATO i u budućnosti bude alijansa „koja se brine za zaštitu svih saveznika protiv neprijatelja“, preneo je Roters.

Putin je ranije danas, na otvaranju međunarodnog sajma naoružanja „Armija-2015″, rekao da će ruska vlada nastaviti dosledno da posvećuje pažnju razvoju oružanih snaga i najavio da će ove godine u sastav oružja ući nova generacija interkontinentalnih raketa i početi testiranje novog radara.

„Ove godine 40 interkontinentalnih projektila nove generacije će ući u sastav oružja. Oni su u stanju da probiju najsavršenije sisteme protivraketne odbrane,“ rekao je Putin.

Putin je najvio da će u narednih nekoliko meseci biti obavljeno testiranje radara dugog dometa koje treba da sertifikuje vlada. „Kada postanu operativni oni će moći da kontrolišu zapadnu stratešku zonu,“ rekao je Putin, a prenosi Tas s.

Počevsi od 2015. identičan radar će biti napravljen za istočnu zonu, dodao je on.

Tanjug 16 Jun 2015 18:32
AP Photo/Risto Bozovic