018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Stogodišnjica od početka Velikog rata (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Na današnji dan pre tačno 100 godina počeo je Prvi svetski rat. Telegramom koji je Austrougarska uputila Srbiji otpočeo je četvorogodišnji rat u kome je život izgubilo između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika Kraljevine Srbije.

Nakon ubistva Franca Ferninanda u Sarajevu, 28. juna 1914, Austrougarska optužuje srpsku državu kao odgovornu za ubistvo i priprema vojni pohod na nju. Želeći da odbrani svoju državu, srpska Vlada 25. jula 1914. naređuje evakuaciju Beograda i premešta Vladu u Niš, koji tada postaje ratna prestonica Srbije.

Samo par dana kasnije, tačnije 28. jula, u Niš stiže i telegram kojim je Austrougarska objavila rat Srbiji. Ratoborni Beč u otvorenom telegramu srpskoj Vladi poručuje sledeće:

“Kraljevska Vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu 23. jula 1914, koju joj je predao austrougarski poslanik u Beogradu. Zato Carsko-kraljevska Vlada nalazi da je prinuđena da se osloni na silu oružja radi prava i interesa. Austrougarska smatra da se od ovog trenutka nalazi u ratu sa Srbijom.”

Nota Beča od 23. jula bila je , u stvari , ultimatum Srbiji izražen u 10 tačaka, a tačkom 6 traženo je da srpska Vlada otvori sudsku istragu protiv učesnika zavere 28. juna, koji se nalaze na srpskoj teritoriji, te da bi organi delegirani od strane carske i kraljevske Vlade, odnosno Beča, učestvovali u toj istrazi.

Srpska vlada je prihvatila sve tačke bečkog ultimatuma, osim sporne tačke 6, jer bi to bila , kako je navedeno, ”povreda Ustava i Zakona o krivičnom postupku.”

Nezadovoljan ovim odgovorom, pre tačno 100 godina, Beč objavljuje rat Srbiji. Telegram kojim je pokrenut zamajac Prvog svetskog rata Nikoli Pašiću uručen je 28. jula 1914. u jednoj niškoj kafani u vreme ručka.

“Austrija nam je objavila rat. To je njen kraj. Bog će nam dati pobedu,” bio je Pašićev gotovo proročki komentar.

Iste noći bombardovan je Beograd, a bilans četvorogodišnjeg Velikog rata po srpski narod bio je zastrašujuć. Kraljevina Srbija ostala je bez 26 % stanovnika.

Povezane vesti