018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sto godina od Cerske bitke

Komentari: isključeni

U okviru spomen kompleksa „Cerska bitka“ u Tekerišu kod Loznice danas će biti obeležena 100. godišnjica bitke na Ceru, a državnu delegaciju na centralnoj ceremniji predvodiće predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Srpska vojska je avgusta 1914. pod komandom generala Stepe Stepanovića porazila daleko nadmoćniju austrougarsku vojsku, izazvavši šok i nevericu u Beču i Berlinu, oduševljenje među saveznicima, jer je okončana kao prva velika saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu.

Početak ceremonije oglasiće trubač Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije, a verski obred služiće patrijarh srpski Irinej.

Vence će položiti i izaslanici predsednika Republike Ivan Mrkić i Jasmina Mitrović Marić, izaslanik predsednice Narodne skupštine, načelnik Generalštaba Vojske Srbije i ministar odbrane, praunuka vojvode Stepe Stepanović, predstavnici diplomatskog kora…

U organizaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije biće prikazan dokumentarni film sa otvaranja Spomenika cerskim junacima, a priređena je i muzejska postavka. Organizator svečanosti je Vlada Republike Srbije – Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Povodom stogodišnjice Cerske bitke, u organizaciju Uudruženja građana „“Cerski marš“" više od hiljadu ljudi krenulo je u nedelju iz Šapca ka spomen-obeležju u Tekerišu da bi odalo poštu cerskim junacima.

Iz Špaca je krenulo oko 1.300 učesnika Cerskog marša, a pešačka tura od 38 kilometara okupila je decu i stare iz svih krajeva Srbije, kao i iz bivših jugoslovenskih republika, preneo je RTS. Kolona je, kako je navedeno, duga više od kilometra.

Udarni deo Cerske bitke odigrao se u noći 15. na 16. avgust 1914. godine na jugozapadnim obrnocima planine Cer, a bitka je okončane kao prva velika saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu – koju je izvojevala srpska vojska. Usledilo je povlačenje 21. austrougarske divizije, potom 8. korpusa, da bi u krajnjem 5. armija Austrougarske vojske odstupila nazad preko Drine. Posle Cerske bitke, širom Evrope proneo se glas da je „malena“ Srbija uspela da porazi austrougarske trupe, što je, kako se isticalo, povećalo ugled naše zemlje. Kada je Cerska operacija okončana 24. avgusta, od oko 200.000 austrougarskih vojnika, koliko je provalilo u Srbiju, u njoj nije ostao nijedan, izuzev 4.500 zarobljenika. Tokom krvavih borbi gubici austrougarskih trupa dostigli su 27.000, dok je iz stroja izbačeno oko 16.500 srpskih vojnika, od čega 2.107 poginulih. Gonjenjem neprijatelja do Drine i završnim borbama kod Šapca, od 21 do 24. avgusta 1914. godine, okončana je Cerska operacija. Kao posledica uspešnog komandovanja i odlučne pobede general Stepa Stepanović dobio je čin vojvode.

(Tanjug)

 

Povezane vesti