018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Stižu lekovi u državne apoteke

Komentari: isključeni

Posle tridesetak dana, državne apoteke kreću u postupak nabavke medikamenata. Količine neophodne za četiri meseca nabavljaće se po hitnom postupku. U „Apotekarskoj ustanovi Niš“ kažu da su već tražili dodatnu količinu nekih lekova, ali da to ne znači da je nestašica. Uskoro se očekuje i snabdevanje lekovima, koji se više ne proizvode u Srbiji.

Državne apoteke u Srbiji, posle prekida u snabdevanju, već su počele sa pripremama za nabavku lekova. Iako su tražile da do sledeće godine, budu „oslobođene“ centralizovanog snabdevanja, prema naknadnom uputstvu Uprave za javne nabavke, nove količine lekova moraće, ipak, da pribave po propisima Zakona o javnim nabavkama. Za nabavke putem tendera, što može da traje dva i po do tri meseca, sada više nema vremena, pa će se, verovatno, „ići“ na pregovore s dobavljačima.

Od 1. aprila, kada je na snagu stupio novi zakon, većina od ukupno 37 državnih apotekarskih ustanova nije kupovala lekove, pa su iz rafova počeli da nestaju pojedini antibiotici, diuretici, preparati za koagulaciju krvi. Nišlije, međutim, kažu da uglavnom stižu do lekova koji su im neophodni.

I dalje ostaje problem nabavke lekova proizvođača koji imaju problema u poslovanju – misli se, pre svega na „lopion“ i „aminofilin“, koje je proizvodila zrenjaninska „Jugoremedija“, i još neke lekove „Galenike“. U „Apotekama Niš“ objašnjavaju da će i ti lekovi biti uvezeni po brzom postupku.

Javnom nabavkom državne apoteke bi trebalo da dobiju oko šezdeset miliona kutija lekova za snabdevanje do kraja godine, s obzirom na to da se na recept, o trošku osiguranja, u 948 državnih apoteka godišnje izda devedeset miliona kutija lekova.

 

Povezane vesti