018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Šteta od poplava premašuje 175 miliona evra (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Poplave su nanele velike štete, posebno energetskom i poljoprivrednom sektoru i našoj zemlji će biti potrebna međunarodna pomoć u privrednom oporavku, izjavio je danas predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se učesnicima pripremne konferencije donatora u Beogradu. Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je, po završetku sastanka, da je dogovoreno sazivanje prave donatorske konferencije.

Koordinacioni sastanak međunarodnih donatora u vezi sa pomoći u saniranju katastrofalnih poplava u Republici Srbiji počeo je u minutom ćutanja u Palati Srbija. Premijer Aleksandar Vučić je, obraćajući se učesnicima sastanka, rekao da šteta koju je Srbija pretrpela zbog poplava, prema trenutnim procenama, premašuje 174,5 miliona evra. Najveca steta naneta je elektronergetskom sektoru i poljoprivredi.

Premijer je izjavio da će se obnova zemlje pravno i suštinski pripremiti u narednih deset dana i poručio međunarodnim donatorima da će se procena štete raditi na odgovoran i pošten način jer „ne želimo i nećemo nikoga da varamo“.

Vučić je, govoreći o međunarodnoj pomoći, posebno zahvalio vladi Norveške i najavio da će prvi objekti biti obnovljeni upravo tim sredstvima, dok će najveći deo obnove finansirati Vlada Srbije.

Premijer je zahvalio i vladama Kine i Ujedinjenih arapskih Emirata, rekavši da su na spašavanju bili angažovani helikopteri iz Slovenije, Švajcarske, Nemačke, Makedonije, Mađarske, Belorusije i Euleksa, a deset helikoptera ponudile su SAD.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport poručio je da se EU obavezala da će, zajedno sa ostalim partnerima, sarađivati kako bi podržala napore koje Vlada Srbije ulaže u borbi s posledicama poplava.
On je poručio da su svi impresionirani brzim i koordinisanim reagovanjem Vlade Srbije na katastrofalne poplave koje su pogodile Srbiju, kao i masovim odzivom građana koji su pružili pomoć ugroženima. Takođe, istakao je da će Srbija dobiti značajna sredstva iz Fonda solidarnosti EU, čiji će tačan iznos biti poznat nakon što se izvrši procena štete, kao i iz pretpristupne pomoći, a da će joj zemlje-članice EU pomoći i bilateralno.