018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Stamenković:Trebalo je sačekati sa uvođenjem akciza

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Ekonomista Stojan Stamenković smatra da je trebalo sačekati sa uvođenjem akciza na struju dodajući da bi u tom slučaju porast cene struje mogao biti bar upola manji.
„Ako je tačno da je priliv budžetskih prihoda bolji nego što se računalo prilikom predlaganje budžeta, akcize na struju su se mogle uvesti sistemski, ali sa stopom nula u ovoj, prvoj godini, kao što je to učinjeno u nekim drugim zemljama“, rekao je Stamenković na predstavljanju najnovijeg broja časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“.
Prema rečima Stamenkovića, predviđeni porast cene električne energije za 15 odsto direktno će se odraziti na porast potrošačkih cena za 0, 8 do 0,9 odsto, a kako je dodao, sa indirektnim efektima “ to će se popeti iznad jedan odsto“.
On je upozorio da će se to odraziti na realan pad potrošnje koja se već potiskuje naniže fiskalnom konsolidacijom.
„Da li je porast cena električne energije morao biti toliki u situaciji kad je godišnja inflacija manja od dva odsto ili je u ovom trenutku mogao biti bar upola manji“, upitao je Stamenković koji tvrdi da će se pola učešća u poskupljenju odnositi na prihode EPS-u, a druga polovina će predstavljati budžetske prihode od uvodenja akciza.
Tanjug 10.03.2015 12:39