018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Štajnmajer: I Evropska unija i Moskva

Komentari: isključeni

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer najavio je tolerantniji odnos prema zemljama koje imaju paralelne odnose sa Moskvom istakavši da će poštovati pravo partnera da određuju balans politike prema EU i Rusiji.

„Umesto da uslovljavamo saradnju po principu ili mi (EU) ili oni (Rusija), poštovaćemo pravo naših partnera da određuju nivo odnosa i balans politike prema dva centra moći“, rekao je Štajnmajer predstavljajući novu spoljnopolitičku orijentaciju u okviru diskusije sa berlinskim studentima, prenela je današnja „Politika“.

On je najavio i mogućnost uspostavljanja regionalne saradnje koja bi podrazumevala stvaranje zajedničkih tržišta EU i pojedinih država, bez požurivanja i da paralelno slede procese evrointegracija i da se pod pritiskom pripremjau za članstvo.

Šef diplomatije u koalicionoj vladi Angele Merkel rekao je da je pokušaj EU da od Ukrajine iznudi da se opredeli za Moskvu ili Brisel bila velika greška i da će na nivou ministara spoljnjih poslova EU biti pripremljena nova taktika odnosa prema pojedinim zemljama, pre svega prema onim na istoku Evrope.

Pri tom je, kako piše „Politika“, naglasio da ne govori samo u ime Berlina već da je reč o inicijativi Vajmarskog trougla – konsultacionog foruma ministara spoljnjih poslova Nemačke, Francuske i Poljske koji od osnivanja 1991. godine služi određivanju zajedničkih smernica spoljnje politike tri zemlje.

Uz Štajnmajera, diskusiji su prisustvovale resorne kolege iz Francuske Loran Fabijus i iz Poljske Radoslav Sikorski.
Kako su juče preneli nemački mediji, u zajedničkoj deklaraciji posle sastanka „Vajmajrskog trougla“ istaknuto je da su se Nemačka, Francuska i Poljska založile su se za novu „istočnu politiku“ Evropske unije prema kojoj se susedne zemlje na istoku više ne bi smele stavljati pred dilemu „Rusija ili EU“, navodi se u zajedničkoj deklaraciji šefova diplomatije te tri zemlje, koju prenose danas nemački mediji.

Kao primer je navedena Ukrajina, gde su šefovi diplomatija ove tri zemlje izjasnili da posledica ruske aneksije poluostrva Krim bude jačanje saradnje NATO-a sa istočnim partnerima.

Oni su predložili održavanje međunarodne konferencije o Ukrajini, uz učešće Rusije. Sugerisano je da bi takvu konferenciju trebalo održati nakon predsednickih izbora u Ukrajini, predvidenih za 25. maj.

Štajnamajerova izjava o tolerantnijem odnosu prema zemljama koje imaju paralelne odnose sa Moskvom usledila je samo dan posle vanrednog sastanka predstavnika ministarstva privrede i kancelarijata Anegle Merkel, na kome je postignuto da vlada neće ometati privrednu saradnju sa Moskvom.
Posle ove Štajenmajerove izjave i stava kancelarke Merkel da neće ometati privrednu saradnju, nemački mediji su se, piše „Politika“, okrenuli pitanju da li Berlin lomi led novog hladnog rata, to jest, kako kažu nemački komentatori, buši rupe u zidu sankcija pre nego što je sazidan.

(Tanjug)

Povezane vesti