018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Stabilizacija vremena od sredine meseca (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Stabilizacija vremena, kako najavljuju meteorolozi, stiže nam od sredine meseca. To, međutim, ne znači da pljuskova neće biti, već da će oni biti mnogo ređi. Od septembra nas očekuje dugo ,,miholjsko leto“, kažu u Meteorološkoj službi. Oni upozoravaju da će ekstremne vremenske prilike – velike kiše i duži sušni periodi, biti česta pojava u budućnosti i da naša zemlja mora da pribegne sistemskim rešenjima, kako bi se predupredile posledice nevremena.

Stručnjaci su već dali sud: aktuelne vremenske prilike jesu posledica globalnog zagrevanja i promene klime na svetskom nivou. To, između ostalog dokazuje i pojava tornada, uglavnom manjih, koji su u prošlosti na teritoriji Srbije praktično bili višedecenijski izuzeci, potvrdio je za NTV šef Meteorološke službe u Nišu, Zoran Vasiljević.

Slično vreme Nišlije treba da očukuju i narednih godina, a ,,nove“ meteorološke pojave moramo da shvatimo ozbiljno, jer velike količine padavina i olujni vetrovi više, nažalost, neće biti povremena stvar.

Ipak, ne treba paničiti. Međutim, Nišlije kažu da vremenske promene teško podnose i pitaju se kada će, umesto varljivog, stići ono pravo leto.

U niškoj Meteorološkoj stanici tvrde da ne stoje spekulacije koje sve češće mogu da se čuju da vremenski ekstremi imaju veze sa „haarp sistemima“.

Struka još kaže da, za početak, treba osposobiti kanalizacionu mrežu da može da primi veće količine kišnice.

Povezane vesti