018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Srpski radnici nemaju razloga za slavlje

Komentari: isključeni

Iako se sutra obeležava Međunarodni dan rada, radnici u Srbiji nemaju mnogo razloga za slavlje, pokazuju istraživanja Unije poslodavaca Srbije. Naime, kako ističu, prosečan radnik da bi zaradio minimalac mora da radi 12 sati dnevno, dok bi za jednu garsonjeru morao da čitavu platu štedi 10 godina.

Prosečan radnik u Srbiji ima 46 godina, završio je srednju skolu i retko ide na bolovanje, pokazuju istraživanja Unije poslodavaca Srbije. Na radnom mestu provede 6, 5, dok na posao čeka 3, 5 godine. Međutim, ukoliko je zaposlen u privatnom sektoru, statistika je još više poražavajuća – 5, 5 godina je zaposlen, a 5 godina bez posla. Ukoliko želi da kupi stan od recimo 30.000 evra, mora da radi 10 godina, a da pritom ne potroši ni dinar, i to ako ima prosečnu platu od 41.700 dinara, a koju veliki broj ljudi nema.Za automobil od 10.000 evra mora da radi tri godine uz minimalne troškove života.

Radnici u Srbiji u stalnom su strahu od gubitka posla, pa se plaše da prijave maltretiranje i korupciju. Prema podacima Unije poslodavaca, zaposleni u javnom sektoru rade otprilike 19 godina, što je znatno više nego u razvijenijim zemljama, dok se oni u privatnom sektoru na radnom mestu prosečno zadrže 4, 5 godine, što u Uniji ocenjuju kao neprirodnu podelu.

U Sindikatu “Nezavisnost” ističu da zaposleni u privredi najčešće nemaju pravo ni na slobodan dan, često rade na crno, a od svoje plate najčešće ne mogu da kupe ni polovinu stvari iz potrošačke korpe. Položaj radnika u Srbiji, ističu u sindikatu, i dalje je veoma težak, a mnogi, nažalost, zbog takve situacije neće ni moći da proslave praznik, koji bi trebalo da protekne u znaku njihovih prava.

Povezane vesti