018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sretenjski ustav

Od:
Komentari: isključeni

Osim Dana državnosti, u Srbiji se obeležava i dan kada je 1835. godine donet Sretenjski ustav. Osim što je to prvi ustav Srbije, ovaj dokument je bio i jedan od najliberalnijih ustava pa zauzima značajno mesto u srpskoj istoriji.
Prvi ustav Srbije donet je 15. februara 1835. godine u Kragujevcu, a ovaj datum kada se obeležava i Dan državnosti jedan je od najbitnijih u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru naše zemlje.

Sretenjski ustav rađen je po uzoru na francuske ustavne povelje iz 1814. i iz 1830. godine i belgijski ustav iz 1831.
U ovom dokumentu izražena su tri cilja a to su: nacionalna emancipacija, razbijanje feudalnih ustanova i ograničenje apsolutističke vlasti. Ipak, ustav nije dugo opstao, pa je zbog pritisaka triju carevina Rusije, Habzburške monarhije i Turske, ukinut nakon 55 dana. Iako su se vremena od tog perioda do danas znatno promenila, a Srbija ima ustav koji se veoma razlikuje od Sretenjskog, neke stvari su ipak ostale iste, pa tako, prema rečima istoričara Mladena Stankovića, velike sile i danas značajno utiču na donošenje mnogih odluka koje se tiču naše zemlje.
Kako bi se sačuvala istorija, važno je da građani imaju saznanja o događajima koji su odigrali veliku ulogu u njenom stvaranju. Stanković kaže i da o važnim datumima vezanim za srpsku istoriju mladi danas dosta znaju čemu dosta doprinosi internet, kao i mediji.