018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Šreder, zbog Putina, kritikovao G7

Od:
Komentari: isključeni

BERLIN – Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder kritikovao je samit Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) zato što se održava bez ruskog predsednika Vladimira Putina i rekao da je bila greška što šef Kremlja nije pozvan na taj skup u bavarskom dvorcu Elmau i da je budućnost Evrope samo sa Rusijom.

Upravo kada postoje različite pozicije, čovek mora razgovarati, rekao je Šreder za „Rajniše post“ i dodao da se na samitu G7, koji se ovog vikenda održava, upravo to moglo učiniti.

„Smatram da je bila greška što ruski predsednik nije pozvan na taj samit“, rekao je Šreder i dodao da Rusija ima alternativu za Evropu, a Evropa za Rusiju nema.

„Budućnost Evrope je samo sa Rusijom“, rekao je Šreder, koji važi za Putinovog prijatelja.

Sama kancelarka Angela Merkel rekla je još početkom godine da ne računa sa dolaskom Putina na samit G7 i to povezala sa ukrjainskom krizom.

Ovog vikenda se u dvorcu Elmau, uz angažman čak 25.000 policajaca, održava samit G7 za koji kritičari kažu da je preskup, mesto nadomak Garmiš-Partenkirhena neodgovarajuće, a političari nesposobni da reše nagomilane probleme.

G7 će se baviti pitanjima rešenja politickcih kriza-od ukrajinske, do bliskoistočne, privrednim temama, ali i zaštitom mora, žena i radnih odnosa, kao i drugim temama svetskog značaja, najavljuju organizatori, a mediji pišu da je u okolini dvorca već vanredno stanje i da se sigurnosni organi plaše nasilnih demonstracija protivnika G7 i globalizacije.

Kada je, međutim, reč o Šrederu, on od početka izbijanja ukrajinske krize daje drugačije izjave od ostalih evropskih i nemačkih političara iznoseći razumevanje za poziciju Moskve.

Šreder je tako ovih dana rekao da bi on, da je kancelar, bez sumnje, ove godine bio na paradi u Moskvi povodom 70. godišnjice završetka rata i podsetio da je nacistička Nemačka tadašnjem Sovjetskom savezu nanela neizmerni bol.

„Pokazati odgovornost za to, smatram ispravnim.Primio sam k znanju da kancelar Angela Merkel, uzimajući u obzir međunarodne okolnosti, nije išla. Ja bih doneo drugačiju odluku. Merkelova je, međutim, bila dan kasnije u Moskvi i zajedno sa ruskim predsednikom položila venac.To je bio dobar signal za nemačko- ruske odnose“, pohvalio je Šreder postupke Merkelove.

On je na pitanje tablioda „Bild“ da li bi i danas za Putina rekao da mu je prijatelj, odgovorio potvrdno.

„Da, sigurno“, rekao je Šreder i, povodom događaja u Ukrajini, ocenio da se istorija i aktuelna situacija moraju odvojiti jedno od drugog i da bez obzira na to što se čovek ne može slagati sa svim što sadašnja ruska vlada čini, mora se priznati da postoji istorijska odgovornost.

On je to objasnio i činjenicom da je za vreme iračkog rata, kada su Nemci bili protiv, Nemačka uprkos tome i dalje štitila američke kasarne u Nemačkoj.

Kada je reč o odnosima prema Rusiji i Putinu, Šreder je rekao da se mora znati da u Rusiji postoje određeni strahovi, na koje jedan ruski predsednik mora da reaguje.

„Zato nije uvek ispravan način, na koji se zapad odnosi prema Rusiji. U ukrajinskom pitanju se uvek govori samo o poostravanju i produžetku sankcija prema Rusiji. Zašto se zapadni političari jednom ne upitaju da li se mogu sankcije ublažiti ili ukinuti, kada se radi o napretku u Ukrajini“, rekao je Šreder koji je u sećanju građana Srbije ostao kao prvi posleratni nemački kancelar, koji je svoje vojnike poslao u NATO napade na Srbiju, odnosno, tadašnju SR Jugoslaviju.

Tanjug 02 Jun 2015 12:35
Foto Tanjug, T. Valič (arhiva)