018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Šreder: EU glavni krivac za krah Južnog toka

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder smatra da je osnovni razloz za zaustavljanje projekta Južni tok to što je EU sve vreme htela da spreči njegovu izgradnju.
Šreder je to rekao na zatvorenom sastanku rusko-evropskih poslovnih krugova u Moskvi, prenosi agencija Tas.
„Razumem Gasprom koji je uz podršku ruskog predsednika objavio odustajanje od dalje izgradnje gasovoda. Zašto?
Najvažniji razlog je to što je Evropska unija sve vreme nastojala da spreči izgradnju Južnog toka, u početku pomoću gasovoda Nabuko, koji je na kraju zbog rizika „sahranjen“, a zatim pomoću birokratskih trikova“, kazao je Šreder.
On je dao primer Bugarske na koju je EU vršila pritisak koji je na kraju rezultirao time da ona nije dala potrebne dozvole.
„Znam što to znači jer radim u Severnom toku. Svaki dan kašnjenja košta. Zato mi je jasno, iako mi nije drago, što je Južni tok zaustavljen“, rekao je Šreder na sastanku koji je inicirala turska građevinska kompanija Renesans konstrakšen, a organizator poslovnog programa Kreon enerdži.
Šreder je ukazao da je još jedan razlog odustajanja od projekta Južni tok pad tražnje gasa u Evropi i rastući gubici. Kompanija koja sve plaća mora i na to da obrati pažnju, dodao je.
„Ali glavni razlog je odbijanje Brisela da prizna da Južni tok daje mogućnost za poboljšanje snabdevanja Evrope gasom. To je već istorija“, rekao je bivši kancelar Nemačke.
„Što se tiče sporazuma Rusije s Turskom, to je odluka suverenih država u koje ne treba da se mešamo. One će dobiti mogućost za privredni rast koje su se ostale evropske zemlje odrekle“, ukazao je on.
Šreder je naglasio da Rusija i Gasprom nisu napravile grešku i neće odustati od ozbiljnog tržišta kakvo je Evropa.
On je posebno skrenuo pažnju da ne treba prekidati ekonomske veze, nego ih jačati kako bi i politički odnosi bili bolji. Potrebno je podržavati sve moguće veze.
„Ne treba voditi međunarodnu politiku sankcijama i kontrasankcijama nego obratiti pažnju na očuvanje poverenja među kompanijama i među ljudima koji u njima rade“, zaključio je Gerhard Šreder.
Ruski predsednik Vladimir Putin je 1. decembra objavio da Rusija ne može da nastavi s projektom izgradnje gasovoda „Južni tok“, jer se Evropska unija tome protivi. Gasovod je procenjen na 15,5 milijardi evra i trebalo je da isporučuje u Evropu 67 milijardi kubnih metara gasa godišnje.
Tanjug 11.12.2014 16:54
Foto Tanjug,T. Valič, arhiva