018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Srbima region poput drugih u Evropi

Komentari: isključeni

Srpski premijer Ivica Dačić je u intervjuu nemačkom listu “Frankfurter algemajne cajtung“ (FAZ) rekao da Srbija na Kosovu i Metohiji ne želi malu državu, poput Republike Srpske, nego da Srbima na Kosovu bude dopušteno da se udruže u region, koji bi bio jedan od više regiona na Kosovu.

„Region, poput drugih evropskih regiona“, rekao je Dačić i dodao da bi u tom slučaju takozvane paralelne srpske strukture na Kosovu mogle da budu ustanovljene prema modelu evropske povelje o samoupravi.

Na konstataciju lista da je Dačić jednom rekao da preambula sprskog Ustava, po kojoj je Kosovo deo Srbije, nije od pomoći i na pitanje da li je za promenu ustava, Dačić je odgovorio da to nije lako učiniti, jer je za to potreban referendum
“Mi imamo političare u zemlji koji insistiraju na tome da se realnost mora orjentisati prema ustavu. Ali to nije tako. Realnost na Kosovu je potpuno drugačija. To mi moramo uzeti u obzir“, rekao je Dačić za sutrašnje izdanje FAZ-a.

Na pitanje da li je Beograd spreman da Albancima na jugu Srbije dodeli ista ovlašenja, kao što se zahteva za Srbe na Kosovu, Dačić je rekao da se to ne može upoređivati, jer je situacija drugačija.
“Albanci na Kosovu uživaju od Ustava iz 1974. godine autonomiju unutar Srbije. Na jugu Srbije postoje samo tri opštine sa većinskim albanskim stanovništvom i za njih važe zakoni i prava manjina, koji su verovatno najliberalniji u celoj Evropi“, rekao je Dačić.

Povezane vesti