018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Srbijavode: Nišlije ne moraju da brinu zbog poplava (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

,,Ukoliko bi nas u ovom trenutku zadesile prošlogodišnje vremenske nepogode sa neprekidnim padavinama dužim od dva meseca, dočekali bismo ih znatno spremnije’’, ocenjuju iz Javnog vodoprivrednog preduzeća ,,Srbijavode’’ čiji je rukovodilac za centralnu Srbiju Dragoljub Miljojković za NTV najavio da će, zahvaljujući kreditu Svetske banke od 2,6 miliona evra, sredinom godine početi radovi na bedemima Nišave od železničkog mosta pa sve do Medoševca.
,,Način na koji je uredjen tok Nišave kroz sam Niš, ovu reku svrstava među najbezbednije u Srbiji’’, ocenio je on tvrdeći da u gradskom delu Nišava kroz korito može da propusti vodu koja se pojavljuje čak jednom u hiljadu godina.
Upravo da bi Niš zadržao titulu jednog od najbolje zaštićenih gradova od poplava, ,,Srbijavode’’ najavljuju uređenje korita Nišave od Železničkog mosta do Medoševca, što je kapitalni projekat koji će krenuti sredinom godine, a za šta je od Svetske banke obezbeđen kredit od dva i po miliona evra. Reč je o velikom poslu koji će, osim podizanja nivoa bezbednosti žitelja u okolini, doprineti i stvaranju mogućnosti za razvoj ovog dela Niša, ocenjuje Miljojković koji je, u osvrtu na trenutno aktuelnu situaciju na rekama, istakao da u Srbiji juče i danas nije probijen ni jedan nasip i da se to ni ne očekuje.
Do ovog trenutka zakrpljene su i sanirane sve utvrde koje su u majskim poplavama prošle godine bile oštećene: ,,Trenutno se radi na podizanju standarda za odbranu od poplava u čitavoj zemlji, što je nametnula prošlogodišnja nepogoda’’, poručuju iz ,,Srbijavoda’’.
Osim komunalne nehigijene, problem odbrane od poplava u našoj zemlji jesu kuće i drugi objekti izgrađeni često između nasipa ili na podrčjima koja jesu plavna i često predviđena za tzv. ,,velike vode’’. Tu će morati država da odreaguje odgovorno, zarad opšteg interesa, te takvi objekti ne bi smeli da budu legalizovani, poručuju ,,Srbijavode’’.