018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Srbijaturist primer višegodišnjeg nerazumevanja

Od:
Komentari: isključeni

NIŠ – Svi objekti „Srbijaturista“ su na prodaji i grad nema ingerencija nad privatnom imovinom osim ako ti objekti ne ugrožavaju bezbednost građana, pa ih treba ograditi ili izolovati, rekao je novinariam gradonačelnik Niša Zoran Perišić povodom odluke
vlasnika Srbe Ilića da proda hotele u Nišu, Niškoj banji i Hotel „Nais“ na autoputu sa zemljištem.
Vlasnik svoju imovinu može da proda kome hoće, rekao je Perišić odgovarajući na pitanje da li loklanoj vlasti smeta zatvoreni Hotel „Ambasador“ u centru grada, kao i nekadašnja Robna kuća „Beograd“, objekat koji je sada u vlasništvu Verano grupaciji.
Perišić je rekao da to smeta i podsetio da su to bili objekti koji su bili „znak za raspoznavanje Niša i simboli grada“.
Gradonačelnik je potvrdio da je Ilić nedavno prodao Hotel „Park“ koji se nalazi u blizini Gradske kuće.
Gradski većnik Mihajlo Zdravković rekao je Tanjugu da vlasnik redovno izmiruje sve dažbine prema lokalnoj samoupravi.
Na prodaji su hoteli „Nais“, „Ambasador“, „Grand“, „Ozren“, „Partizan“, zemljište, restoran Ozren, ili sabrano, više od 500 soba, konferencijske sale, restorani, ili, oko 36.000 kvadratnih metara prostora, više od 30 hektara zemljišta, sve to za preko 15 miliona evra u koju nije uračunata cena Hotela „Grand“ uz koji se nalazi napomena „cena po upitu“.
Na prodaji je i Hotel „Park“ u Rumi uz koji takođe stoji da je cena „po upitu“.
Ilić je pre raskida privatizacije prodao Motel „Medijanu“ sa oko četiri hektara zemljišta između Niša i Niške banje, kao i Hotel „Srbiju“ u Niškoj banji.
Pre privatizacije tog preduzeća 2003. godine raspolagalo se sa šest hotela, dva motela i 34 hektara građevinskog zemljišta, svi objekti su bili u funkciji, stalno su isticali radnici u zahtevima za raskid privatizacije ukazujući na nameru vlasnika da rasproda tu imovinu.
Ilić, biznismen iz SAD srpskog porekla, predsednik je kompanije Uniworld holdings Ltd. i osnivač firme Redwood. d.o.o sa sedištem u Rumi koji je kupio „Srbijaturist“ 2003. godine za 1,1 milion dolara sa oabavezom investiranja devet miliona dolara u roku od tri godine. Ali, to je bio samo početak zapleta o ovom niškom turističko-ugostiteljskom gigantu.
Ugovor o privatizaciji „Srbijaturista“ poništen je polovinom 2006. godine, a prethodio mu je osmomesečni štrajk radnika.
Ilić je potražio pravdu pred Privrednom arbitražnom komorom u Parizu i dobio spor maja 2011. godine. Ilić je najmanje dva puta tokom trajanja spora predlagao poravnanje, ali su njegovi predlozi odbijeni.
Tadašnji zastupnik kapitala turističko-ugostiteljskog preduzeća „Srbijaturist“ Tomislav Milanović rekao je da u tom preduzeću nisu očekivali da će Međunarodno arbitražno veće doneti odluku u korist Srbe Ilića s kojim je raskinut ugovor o privatizaciji.
„Zatečeni smo ovakvom odlukom i verujem da će Agencija za privatizaciju iskoristiti sva pravna sredstva“, kazao je tada Milanović Tanjugu.
Agencija za privatizaciju je oklevala da prizna tu odluku, pa se umešala američka vlada. Iliću je „Srbijaturist“ vraćen aprila 2012. godine.
Započetu, pa prekinutu obnovu i renoviranje Hotela „Niš“, Ilić je nastavio i završio krajem 2013. otvorivši Hotel „Grand“ sa četiri zvezdice u koji je, kako je izjavio, uložio sedam miliona evra.
Ilić se preko lokalne štampe požalio javnosti na sudsku vlast na osnovu čijih odluka je morao da isplati radnicima zaostale plate i razluku u platama iz perioda kada nije bio vlasnik i dok je vodio spor za povraćaj imovine.
Ilić je u pismu sudskoj vlasti i javnosti tvrdio da je šteta po tom osnovu, u isplatama i opremi koja je prodata u postupcima prinudnog izvršenja, iznosila oko 15 miliona evra što bi mogla biti „kap koja je prelila čašu“.
Prema Ilićevim tvrdnjama, od aprila 2012. u „Srbijaturist“ je uložio devet miliona dolalara, a prema odluci Arbitražnog suda bio je u obavezi da uloži 3,4 miliona dolara.
Hoteli su zatvoreni i ne rade, osim Hotela „Grand“. „Nais“ je ranije bio poznato odmorište za Turke koji su bili na proputovanju kroz našu zemlju.U „Naisu“ je bila otvorena molitvena soba, dolazila je turska štampa, list „Hurijet“ je imao preko leta dopisnika iz „Naisa“.
U hotelima „Srbijaturista“ sada ni radnika, ni turista.

Tanjug 10 Maj 2015 13:01
Foto Tanjug/N.Dimitrijević, ilustracija