018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Srbija u sigurnim rukama, odluka u ponedeljak

Komentari: isključeni

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će odluka državnog vrha o sporazumu s Prištinom biti poznata sutra, da će biti jedinstvena i iza nje će stajati i on kao predsednik, kao i da će sadržati želju da se dijalog nastavi. Prema njegovim rečima građani treba da budu uvereni da je Srbija u sigurnim rukama, koje neće da popuste. „Stavove državnog vrha, koji će biti jedinstven, saopštićemo sutra, što neće biti jednostavno, jer to u Briselu nije bila ponuda, to je bio ultimatum. Da može da se popravi može, da mora da se popravi, mora, jer pod firmom ukidanja paralelnih institucija neko namerava da ukine Srbe kao da su paralelni narod“, kazao je Nikolić na konferenciji za novinare nakon susreta s rukovodstvom Republike Srpske.

On je podsetio da je Srbija dužna da sprovede skupštinsku Rezoluciju ili da ono što prihvati u dijalogu sprovede kroz institucije Srbije. Srbija je bila ubeđena da pregovara o datumu u kojem će početi da otvara vrata Evropske unije, naveo je Nikolić i dodao da je jedan od uslova u tome bilo uspostavljanje što boljih odnosa Beograda i Prištine. „Znate čega smo se sve odrekli, ali smo insistirali na nekim nadležnostima koje srpska zajednica mora da ima. Naišli smo na zid i to je ličilo na pregovore o nezavisnosti Kosova i Metohije, a niko u Srbiji nije za to zadužen i neće o tome da pregovara, ali hoće o tome kako će srpska zajednica tamo da živi“, kazao je Nikolić i dodao da će Srbija insistirati da se pregovori „premeste pod okrilje organizacije čiji smo član“.

Nikolić je odgovarajući na pitanje Tanjuga o mogućem nastavku dijaloga nakon 9. aprila kazao će odluka Beograda svakako sadržati želju da se dijalog nestavi, da se nećemo isljučiti niti ćemo dozvoliti da nas bilo ko uisključi iz dijaloga. (Tanjug)

Povezane vesti