018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Beograd za kompromis, Priština za ratnu odštetu

Komentari: isključeni

Srpski premijer Ivica Dačić poručio je danas na raspravi u Savetu bezbednosti povodom izveštaja generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu da je Beograd potpuno privržen dijalogu sa Prištinom i postizanju trajnog mira između Srba i Albanaca, ali i ukazao da pomirenje „podrazumeva donošenje teških odluka za obe strane“. „Za vidljivi napredak, potrebna je politička hrabrost i spremnost na kompromis. Srbija je spremna da kompromis uspe, ali nije spremna na poniženja i ucene“, istakao je Dačić, dodajući da Srbija neće promeniti principjelni stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Obraćajući se – sa zakašnjenjem od nekoliko minuta, pošto je bilo problema sa prevodom – Dačić se založio za veću aktivnost UNMIK-a, povećanje nivoa prisustva Euleksa, ali i efikasniju saradnju UNMIK-a i Euleksa. Po njegovim rečima, UNMIK je „jedino legitimno međunarodno prisustvo prema kome narod na severu Kosova i Metohije i dalje iskazuje poverenje“.
„Dosadašnji susreti u Briselu i iskazana spremnost za postizanje kompromisa potvrda su posvećenosti Srbije ka izgradnji poverenja između dve strane. Republika Srbija će i u budućnosti nastaviti saradnju sa iskrenim i otvorenim namerama, kako na tehničkom, tako i na političkom nivou“, rekao je Dačić.

Kosovski premijer Hašim Tači pozvao je Beograd da rasformira „paralelne strukture“ na Kosovu i založio se za potpisivanje „mirovnog sporazuma“, u kojem bi se Srbija izvinila se zbog zločina počinjenih 1990-ih godina i kojim bi bilo regulisano pitanje ratne odštete. Obraćajući se Savetu bezbednosti UN, Tači je pozvao Beograd da, kako je rekao, „rasformira paralelne strukture“ na severu Kosova, naglašavajući da je „Kosovo suverena država“ i da je taj proces „nepovratan“. On je poručio da Kosovo „neće biti mesto podela i barikada“ i „stvaranja nove Republike Srpske“. On je odbacio mogućnost da se zajednici srpskih opština da izvršna vlast, ocenjujući da je maksimum – Ahtisarijev plan. Kad je reč o „ratnoj šteti“, Tači je ocenio da je to „uobičajen zahtev posle svakog rata“ i predložio potpisivanje „mirovnog sporazuma kojim bi se regulisali odnosi Kosova i Srbije i koji bi morao da uključi i izvinjenje Srbije, kompenzaciju za ratnu štetu“, kao i druga pitanja, poput sudbine nestalih.(Tanjug)

Povezane vesti