018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Srbija obeležava Dan državnosti

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Srbija danas nizom manifestacija obeležava Dan državnosti, u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine donet Sretenjski ustav.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas, povodom Dana državnosti, venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.
Uz himnu Republike Srbije, predsednik Nikolić položio je venac i nakon toga se upisao u spomen knjigu.
„Kada bi svako od nas, i svoju i tuđu decu vaspitavao u skladu sa vašim amanetom, otvorili bismo Srbiju na ponos svojih predaka. Naprednu Srbiju čiji bi se svaki građanin gradio i branio“, upisao je predsednik Srbije.
Ceremonija polaganja venca, kojoj su prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnikk Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, održana je uz Počasnu jedinicu i orkestar Garde Vojske Srbije.
Predsednik Srbije će kasnije danas dodiliti i odlikovanja.
Među odlikovanima povodom Dana državnosti su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i komandovanju i rukovođenju vojnim jedinicama, Smilja Avramov za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u oblasti naučne i prosvetne delatnosti, američki profesor Noam Čomski za naročite zasluge u oblasti javnih, naučnih, prosvetnih i kulturnih delatnosti.
Odlikovani su i Vaterpolo savez Srbije za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane i postignute izuzetne rezultate u sportskim delatnostima, profesor Ivan Klajn za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti javnih, naučnih, prosvetnih i kulturnih delatnosti.
Predsednik Srbije će prisustvovati i otkrivanju spomen-obeležja „Oko sokolovo“ – Na Braniku otadžbine 1914.-2014.u Domu Vojske Srbije, a uveče će organizovati i svečani prijem.
Premijer Aleksandar Vučić položio je venac Vlade Srbije na spomenik Dimitriju Davidoviću, tvorcu Sretenjskog ustava, i poručio da je uveren da je Srbija na veoma dobrom putu.
Ceremonija polaganja obavljena je uz najviše državne i vojne počasti, uz počasnu jedinicu Garde Vojske Srbije i Reprezentativni orkestar Garde, a prisustvovati su i ministri Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić, Aleksandar Vulin i Nikola Selaković.
Vučić je obraćanju novinarima nakon ceremonije rekao da iz mnogih Sretenja možemo mnogo toga da naučimo.
„Uveren sam da na dane kada smo uspostavljali temelje svoje državnosti ali i svoje modernosti, danas mogu da kažem da ne postoji veća i važnija vrednost i veća radost od borbe za modernu i uspešnu Srbiju“, rekao je premijer.
Kako je dodao ponosan je i na činjenicu što možemo bar malo da učinimo za svoju zemlju, da ona bude još bolja, a da istovremeno pokažemo da smo naučili nešto od naših predaka kakav je bio i Davdović i Vožd Karađorđe i kakvi su bili i mnogi drugi koji su došli posle njih.
„Uveren sam da se Srbija nalazi na takvom veoma dobrom putu i potpuno siguran da oni koji dolaze i koji će doći posle nas u budućnosti neće se stideti naših dela“, naglasio je Vučić.
Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković će položiti venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi svetog Đorđa na Oplencu.
Ceremonija polaganja venca biće obavljena uz najviše državne i vojne počasti koje će, tom prilikom, odati počasna jedinica Garde Vojske Srbije i Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije.
Ministar pravde Nikola Selaković prisustvovaće svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije koja će biti organizovana u zgradi stare Skupštine Grada Kragujevca.
Pre svečanosti u Kragujevcu, ministar Selaković prisustvovaće i polaganju venca kraj spomenika Dimitriju Davidoviću u Zemunu.
Na Dan državnosti, 15. februara, posetioci će moći besplatno da posete aktuelne izložbe Istorijskog muzeja Srbije na Trgu Nikole Pašića i u Konaku kneza Miloša u Topčideru.
Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prisustvovaće u Kosovskoj Mitrovici svečanoj akademiji povodom Dana državnosti Srbije.
Predviđeno je da se pored Đurića učesnicima akademije obrate i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić i predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić.
Povodom Dana državnosti Srbije, u Beogradu će, na Trgu Nikole Pašića posetioci imaju priliku da vide postavku „Srbija 1914″ i njenu tematsku ekstenziju izložbe „Žensko lice Velikog rata“, podsećaju iz Istorijskog muzeja Srbije.
Sretenje, Dan državnosti Srbije, ove godine će se praznovati tri dana s obzirom na to da 15. februar pada u nedelju, pa će neradni dani biti ponedeljak i utorak.

Tanjug 15.02.2015 10:39
Foto Tanjug/O. Toškić